Fagermose
Gjennom et mikroskop (400x forstørret) sees cellene i en mose tett i tett ved siden av hverandre i bladet. Celleveggen sees som brune kanter rundt cellene. Hver celle inneholder mange kloroplaster, som ser ut som små grønne kuler.
Fagermose
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Cellebiologi er en gren innen biologien som handler om å forstå cellens struktur og funksjon. Alle levende organismer er bygget opp av én eller flere celler, og grunnleggende kunnskap om cellen er viktig for å forstå alle aspekter av liv, fra kosthold og helse til evolusjonære prosesser og biologisk mangfold. Kunnskap om cellens struktur og funksjon er helt fundamental innen biologien.

Faktaboks

Etymologi

biologi betyr læren om livet. Cellebiologi betyr læren om cellens liv.

I hovedsak omfatter cellebiologi studier av de generelle egenskapene som er felles for alle celler, til de unike og svært sammensatte funksjonene som spesialiserte celler har.

Metoder

Cellebiologer studerer cellens struktur ved hjelp av ulike mikroskopiteknikker som lysmikroskopi, konfokalmikroskopi og elektronmikroskopi. Både levende og døde celler kan studeres ved hjelp av avanserte fargeteknikker.

Med konfokalmikroskopi kan cellen avbildes lag for lag slik at det kan dannes detaljerte tredimensjonale bilder. Elektronmikroskopi kan forstørre celler mer enn en million ganger og gir detaljerte bilder av cellens strukturer og organeller.

Cellens funksjon kan også studeres ved hjelp av ulike biokjemiske teknikker, som elektroforese og kromatografi.

Grendisipliner

Innen cellebiologien finnes det flere ulike forskningsfelt som blant annet studier av cellens energimetabolisme, celledeling, cellesignalering, celledifferensiering og transportmekanismer inni cellen.

Historikk

Tegning av korkceller

Robert Hooke oppdaget korkens bestanddeler i 1665. Han så noen små hulrom som lignet små kamre. Han kalte dem celler.

I 1665 oppdaget den engelske filosofen Robert Hooke med sitt enkle mikroskop at tynne skiver av flaskekork var sammensatt av regelmessige, små kamre. Han kalte dem celler, etter ordet «cella» som betyr «lite kammer». Det han så var cellevegger i korkvev.

Noen få år etter, i 1677, oppdaget Anton van Leeuwenhoek sædcellene. Han undersøkte sin egen sæd i et selvlaget mikroskop. Her så han de små rompetrolliknende sædcellene som bevegde seg. Det at cellene beveget seg, gjorde at han antok at de var levende. Han oppdaget også de røde blodcellene.

Lignende observasjoner ble gjort på forskjellig materiale av planter og dyr, og utover på 1800-tallet trakk en rekke forskere, blant andre tyskerne Matthias Jacob Schleiden (1838) og Theodor Schwann (1839) slutningen at både planter og dyr er bygd opp av celler.

Hovedtrekkene i cellens bygning ble funnet ved hjelp av lysmikroskop, detaljene ble først utredet etter 1950 ved elektronmikroskopi.

Vår tids celleforskere forsøker å bruke kunnskap om struktur, biofysikk, biokjemi og cellefysiologi for å forstå cellestrukturenes oppbygning og funksjon, og dermed cellens livsprosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg