Celleprøven tas fra mormunnen, nå oftest ved å rotere med en plastbørste i og rundt mormunnen. Plastbørsten skylles av i en beger med væske som sendes til laboratoriet for undersøkelse.
/Shutterstock.

Eksfoliativ cytologi er en mikroskopisk undersøkelse av celler som naturlig har løsnet fra en overflate, eller blitt skrapet løs fra den. Vanlige former for eksfoliativ cytologi er celleprøver tatt fra livmorhalsen ved en gynekologisk undersøkelse, undersøkelse av urin eller avskrapte epitelceller fra slimhinnene i lungene.

Faktaboks

Uttale
eksfˈoliativ cytologˈi

Hensikten med undersøkelsen er oftest å se om det foreligger kreft eller forstadier til kreft, men på celleutstryket kan man også diagnostisere ulike infeksjoner, spesielt virusinfeksjoner. Diagnosen kreft eller forstadium til kreft stilles dersom man i lysmikroskopet kan se karakteristiske forandringer i arvestoffet i kjernene. Elektromikroskopiske, immuncytokjemiske og molekylære, biologiske undersøkelser kan også utføres på denne typen celleutstryk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg