Aspirasjonscytologi er en celleprøve der man stikker en tynn nål med diameter fra 0,5 mm til 0,9 mm inn i en palpabel kul eller en svulst eller forandring som man har påvist med røntgenbilde eller lignende.

Faktaboks

Også kjent som
FNAC, fine needle aspiration cytology

Prøvetaking fra overflatiske kuler i for eksempel brystet, skjoldbruskkjertelen eller lymfeknuterhalsen gjøres ofte ved at man bruker hendene til å føle frem kulen og ta prøve. Ved mammografisk og/eller ultralydpåviste forandringer i brystet tas prøven stereotaktisk eller ultralydveiledet, det vil si at man har brukt bildeteknologi til å fremstille svulstens lokalisasjon på forhånd. Forandringer i dypereliggende organer aspireres som oftest ved hjelp av røntgenbilder, ultralyd eller CT.

Sensitivitet og spesifisitet av metoden avhenger av organ og celletype. FNAC av forandringer i lungene, leveren, brystene, lymfeknuter og skjoldbruskkjertelen har svært god sensitivitet og spesifisitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg