Digital rektaleksplorasjon er en undersøkelse av endetarmen som innebærer en inspeksjon av forholdene rundt endetarmsåpningen samt føring av en finger i endetarmen for undersøkelse av forholdene der. Undersøkelsen hører til enhver undersøkelse for plager relatert til buken, og kan inngå som ledd i en vanlig klinisk undersøkelse.

Forberedelse

Dette er en undersøkelse som innebærer en viss grad av ubehag for pasienten. Derfor er det meget viktig med tydelig kommunikasjon om hensikten med undersøkelsen og fremgangsmåten. Pasienten bør befinne seg et sted som er egnet for en slik undersøkelse, det vil si et enerom. Dersom pasienten er i en særlig sårbar situasjon kan det være lurt å ha en tredje person tilstede som støtte for pasienten.

Utførelse

Pasienten ligger på siden med baken ved kanten av benken, og knærne trukket opp mot brystet som i fosterstilling. Undersøker har på seg hansker, men på hånden som skal brukes til eksplorasjonen skal det være to lag hansker på. Setet separeres for nærmere inspeksjon av endetarmsåpningen. Sår, byller, fistler (ofte etter gjennomgått byll eller grunnet Crohns sykdom), utvendige hemoroider, endetarmsfremfall bemerkes og beskrives grundig. Funn beskrives i henhold til klokken hvor klokken 12 er fortil og klokken 6 er baktil på pasienten.

Deretter påsmøres pekefinger på undersøkende hånd med rikelig mengde undersøkelsesgel. Pasienten orienteres om neste trinn i undersøkelsen så vedkommende er forberedt. Så plasseres pekefinger inntil endetarmsåpningen for så å gli rolig og smidig inn i en jevn bevegelse. Dette kan innebære smerte for pasienten, særlig hvis plagene er relatert til endetarmen.

Stramningen i endetarmens lukkemuskler (sfinktertonus) bemerkes. Pasienten bes så om å knipe igjen og effekten av dette bemerkes.

Undersøkerens finger roteres så for å undersøke slimhinnen så langt inn som pekefingeren kommer. Slimhinnen skal kjennes glatt og jevn, og alle avvik fra dette bemerkes.

På menn undersøkes så prostatas bakre flate. Prostata ligger foran endetarmen i bekkenet. Dermed vendes finger mot pasientens forside. Fingeren roteres fra side til side over den bakre flaten av prostata. Prostata er normalt omtrent 3,5–5 centimeter bred. En forstørret prostata bemerkes. Overflaten skal være symmetrisk glatt og jevn. På midten av den bakre overflaten går det en fure som skal kunne kjennes. Konsistensen skal være jevnt elastisk. Avvik i form eller konsistens bemerkes.

Til slutt trekkes fingeren ut av endetarmen og eventuell avføring på hansken beskrives i sin farge og konsistens. Så tas den ytre hansken av med avføringen på seg. Deretter undersøkes avføringen med hurtigtest for påvisning av blod i avføringen. Resultatet bemerkes.

Alle funn fra denne undersøkelsen sammenstilles med øvrige funn ved klinisk undersøkelse og danner grunnlag for videre utredning og behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg