Dissekere, utføre disseksjon, er det å skjære opp et dødt individ for å blottlegge organer, muskler, blodårer og nerver, slik at deres form, forløp og innbyrdes plassering kan studeres.

Faktaboks

Uttale
dissekˈere
Etymologi
av latin disseco; dis-, 'fra hverandre, i stykker' og seco, 'jeg skjærer, jeg amputerer, jeg opererer'

Dagens forskrifter om avgivelse av lik til medisinsk undervisning bygger på Lov om donasjon og transplantasjon av organ, celler og vev (transplantasjonsloven) av 7. mai 2015.

I Norge ble disseksjon av menneskelik først foretatt rundt midten av 1700-tallet. Det ble gitt kongelig tillatelse til å «anatomere bortdøede Schlaver» for undervisning av jordmødre og kirurger. Kirurgene hadde den gang ikke studert og var nærmest regnet som håndverkere.

Henrik Wergelands dikt Pigen paa Anatomikammeret (1837) henter sitt emne fra disseksjon, som den gang foregikk i nåværende Rådhusgata 19, Oslo. I gammel tid måtte legene ofte i hemmelighet skaffe seg menneskelik til disseksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg