Dissosiativ lidelse er i det medisinske kodeverket ICD-10 beskrevet som en tilstand kjennetegnet ved manglende integrasjon av ulike minner om fortiden, identitetsbevissthet og umiddelbare sansefornemmelser, og tap av kontroll over kroppsbevegelser.

Dissosiativ lidelse har en del overlapp med schizofreni, men må ikke forveksles med dette. Det anbefales grundig utredning og observasjon for å stadfeste diagnosen.

Symptomer

Når en assosierer noe, kobler en det sammen og det blir en ny helhet. Når en dissosierer, frakobler en seg fra følelser, fra kroppen og fra tankene. Konsekvensene av dissosiering over tid kan bli amnesi; en opplevelse av identitetsforvirring og identitetsveksling. Amnesi innebærer en fremtredende glemsel for ulike hendelser i nåtid og fortid: opplevelse av hull i hukommelsen en ikke vet en har. Det er heller ikke uvanlig å oppleve andre dissosiative symptomer som en følelse av uvirkelighet, at omgivelsene virker ukjente og en forstyrrelse i tid og rom (derealisering) eller en følelse av fremmedhet, ikke kjenne seg selv igjen, en utenfor-kroppen-opplevelse, kjenne seg som en robot, følelse av å være i en drøm og følelsesmessig nummenhet (depersonalisering).

En kan også oppleve kroppslige dissosiative symptomer der en ikke finner noen somatisk årsak til symptomene; besvimelser, anfall, lammelser, tap av syn eller hørsel, kramper og lignende.

Det er vanlig å oppleve en uklar identitet da en ikke har integrert livserfaringene på en adekvat måte slik at det bidrar til en helhetlig selvforståelse.

Behandling

Den anbefalte behandlingen for dissosiative lidelser er såkalt faseorientert behandling:

  • Fase I: Stabilisering og symptomkontroll
  • Fase II: Bearbeiding av traumatiske minner
  • Fase III: Integrering av personlighet og rehabilitering

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg