Amnesi, hukommelsestap, er helt (totalt) eller delvis (partielt) tap av erindringen om noe som har hendt.

Hukommelsestapet kan skyldes sykdom eller skade i hjernen, for eksempel demens. Det kan også skyldes forbigående forandringer i hjernens funksjon, for eksempel ved atypisk rus, epilepsi og hjernerystelse.

Tilstanden kan også ha psykologiske årsaker (som for eksempel ved dissosiative lidelser). En nedsatt hukommelse kan også være forårsaket av fysisk eller psykisk sykdom, for eksempel angst eller depresjon, som medfører redusert oppmerksomhet og konsentrasjon.

Ved hukommelsestap som skyldes forandringer i hjernen, for eksempel demens, er det gjerne erindring om ting som har skjedd i nyere tid som tapes først, mens hendelser lenger tilbake i tid fortsatt henger igjen. Pasienten «går i barndommen». Samtidig vil innlæring av nye hendelser bli dårlig, noe som kan påvirke orienteringsevnen.

Isolerte hjerneskader kan gi begrensede hukommelsestap. For eksempel kan skade av visse deler av hjernens bakre del (oksipitallappen) medføre at en person kan gjenkjenne og beskrive en gjenstand hvis han tar på den, men ikke hvis han ser på den («visuell agnosi»).

Retrograd amnesi vil si at hukommelsestapet dekker hendelser som er knyttet til tiden før og under en sjokkartet opplevelse (for eksempel en skade). Ved anterograd amnesi dekker tapet bare tiden etter ulykken.

Ved langvarig amnesi kan man unngå å få straff for handlinger som ellers er straffbare. Et slikt straffefritak omfatter imidlertid ikke tilfeller der amnesien kommer av selvforskyldt rusmiddelpåvirkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. desember 2017 skrev Kathrine S.

Jeg lurer på om amnesi kun kan brukes i sammenhengen episodisk minne, siden dere skriver at "Amnesi, hukommelsestap, helt (totalt) eller delvis (partielt) tap av erindringen om noe som har hendt." Jeg trodde at man også kan bruke begrepet amnesi i andre forbindelser, tilknyttet semantisk minne og proseduralt, men mulig jeg tar feil? Fint med en oppklaring omkring dette!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.