Embryodonasjon er donasjon av overtallige embryoer etter befruktning utenfor kroppen (IVF/ICSI) i forbindelse med assistert befruktning.

Ved slik behandling stimuleres kvinnen med hormoner slik at flere egg modnes. Dermed blir det ofte flere befruktede egg, embryoer.

I Norge og mange andre land er det vanlig praksis å bare sette ett embryo tilbake i kvinnens livmor per behandling. Overtallige embryoer av god kvalitet kan fryses og dermed lagres for senere forsøk. Etter endt behandling kan det være lagret overtallige embryo foreldrene eller kvinnen selv ikke har bruk for. I Norge blir slike embryoer destruert, eller de kan doneres til forskning. I flere andre land tillater lovgivningen at slike embryoer doneres til barnløse par eller enslige kvinner.

Slik behandling fungerer da som ved eggdonasjon. Mottakerkvinnen behandles i tiden rundt innsetting med hormoner for at det befruktede egget skal feste seg i livmorveggen.

Metoden er aktuell for par og enslige kvinner der kvinnen av medisinske eller genetiske årsaker ikke er befruktningsdyktig.

Etikk

Det har fra flere hold vært argumentert for denne metodens etiske holdbarhet. Foreldre som har gjennomgått assistert befruktning kan for eksempel slippe å destruere overtallige befruktede egg, og ingen kvinne gjennomgår ekstra hormonbehandling og inngrep for egguthenting som ved eggdonasjon.

Motstanden mot embryodonasjon har særlig gått på at barn av embryodonasjon på samme måte som barn av dobbeltdonasjon ikke deler genetikk med noen av sine foreldre og at slik bruk av embryoer uansett vil gjelde en så liten del av overskuddsembryoene at det ikke endrer det etiske dilemmaet knyttet til embryodestruksjon.

Begrepsbruk

Embryodonasjon omtales i mange sammenhenger også som embryoadopsjon. Noen mener dette tillegger embryoet for mye menneskelighet og ordvalget har blitt brukt retorisk i abortdiskusjoner og spørsmål knyttet til adopsjon. Det er derfor enighet om at embryodonasjon er en foretrukket betegnelse fremfor embryoadopsjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg