Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

eggdonasjon

Artikkelstart

Eggdonasjon er en form for assistert befruktning der eggceller høstes fra en kvinne, eggdonoren, befruktes med sæd fra mottakerkvinnens partner eller en donor og settes inn i livmoren til mottakerkvinnen som vil bære frem barnet.

Metode

I Norge er det bestemt at kvinner som donerer egg skal være mellom 25 og 35 år. De må være være friske og ved god helse. Motivasjonen for å donere egg skal være altruistisk, det vil si at kvinnen donerer egg fordi hun ønsker å hjelpe andre kvinner som mangler egg. Kvinnen som donerer egg mottar en fastsatt kompensasjon som dekker utgifter og belastning knyttet til donasjonen.

Kvinnen som donerer stimuleres med hormoner i ti til tolv dager for å utvikle flere egg i samme syklus. Eggene høstes ved et lite inngrep, med lokalbedøvelse og ultralydledet gjennom skjeden.

Egget eller eggene befruktes ved IVF eller ICSI og dyrkes i laboratoriet, oftest i fem dager. De befruktede eggene kan fryses ned og settes inn hos mottakerkvinnen på et seinere tidspunkt. Mottakerkvinnen behandles i tiden rundt innsetting med hormoner for at det befruktede egget skal feste seg i livmorveggen. Metoden er aktuell for kvinner som av medisinske eller genetiske årsaker ikke er befruktingsdyktige.

Lovgivning

Eggdonasjon har lenge vært gjort i mange land. Det første barn født etter eggdonasjon ble født i Australia i 1984. Det er tillatt i de fleste europeiske land og i alle de øvrige nordiske landene, men reglene for donasjon varierer.

I juli 2020 ble det gjort endringer i bioteknologiloven som tillater eggdonasjon også i Norge. De nye reglene gjelder fra 1. januar 2021. I Norge er eggdonasjon kun tillat for par med bruk av mannens sæd. Bruk av både donorsæd og donoregg hos samme par eller enslige kvinner (dobbeltdonasjon/embryodonasjon) er foreløpig ikke tillatt i Norge. Partnerdonasjon mellom kvinnelige partnere er det dog åpnet for, se ROPA-metoden.

Barn født etter assistert befruktning med donoregg eller -sæd har i Norge rett til å få vite donors identitet ved fylte 15 år. Donors identitet skal være lukket for mottakerparet.

Donasjonen skal være altruistisk, ikke økonomisk motivert. Kvinner som donerer egg skal motta en kompensasjon som godtgjør for utgifter og ulemper i forbindelse med donasjonen.

Fertilitetsklinikker som tilbyr eggdonasjon skal ha egen godkjenning fra Helsedirektoratet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg