Endotelial dysfunksjon er når endotelcellelaget på innsiden av blodåreveggen ikke fungerer som normalt. Til vanlig, spiller endotelcellene en aktiv rolle i reguleringen av blodårenes sammentrekning («kartonus»). Endotelcellene danner stoffer som får musklene i åreveggen til å slappe av (for eksempel nitrogenoksid, NO), noe som gir utvidelse av blodåren, såkalt vasodilatasjon. Andre stoffer som endotelcellene skiller ut får musklene i åreveggen til å trekke seg sammen (for eksempel endotelin), noe som gjør at også blodåren trekker seg sammen, såkalt vasokonstriksjon.

Faktaboks

Uttale
endoteliˈal dysfunksjon

Endotelcellene har normalt også evnen til å uttrykke ulike overflatemolekyler som peker ut mot blodstrømmen og derved forhindre lokal blodpropp eller betennelse.

Ved endotelial dysfunksjon vil de nevnte funksjonene være forstyrret. Uttrykket har spesielt blitt brukt i forbindelse med utviklingen av aterotrombotisk sykdom i arteriene. Disse sykdomsprosessene ser ut til å påvirkes mye av at blodårene har manglende evne til utvidelse, samt tendens til lokal betennelse og blodproppdannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg