endotelial dysfunksjon

Artikkelstart

Endotelial dysfunksjon er når endotelcellelaget på innsiden av blodåreveggen ikke fungerer som normalt. Til vanlig, spiller endotelcellene en aktiv rolle i reguleringen av blodårenes sammentrekning («kartonus»). Endotelcellene danner stoffer som får musklene i åreveggen til å slappe av (for eksempel nitrogenoksid, NO), noe som gir utvidelse av blodåren. Andre stoffer som endotelcellene skiller ut får musklene i åreveggen til å trekke seg sammen (for eksempel endotelin), noe som gjør at også blodåren trekker seg sammen.

Faktaboks

Uttale
endoteliˈal dysfunksjon

Endotelcellene har normalt også evnen til å uttrykke ulike overflatemolekyler som peker ut mot blodstrømmen og derved forhindre lokal blodpropp eller betennelse.

Ved endotelial dysfunksjon vil de nevnte funksjonene være forstyrret. Uttrykket har spesielt blitt brukt i forbindelse med utviklingen av aterotrombotisk sykdom i arteriene. Disse sykdomsprosessene ser ut til å påvirkes mye av at blodårene har manglende evne til utvidelse, samt tendens til lokal betennelse og blodproppdannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg