organiske nitrater

Artikkelstart

Organiske nitrater er stoffer som brukes i behandlingen av hjertekramper (angina pectoris), akutte hjerteinfarkt, hjertesvikt og smerter ved kroniske analfissurer. Disse forbindelsene gir økt forsyning av blod til hjertets muskulatur ved å frigjøre nitrogenoksid (NO). Nitrogenoksid gir avslapning i glatt muskulatur i blant annet kranspulsårer (koronararterier).

Legemidler og virkestoffer

Det er to ulike virkestoffer som regnes som organiske nitrater og som er tilgjengelig i Norge:

  • glyseroltrinitrat (også kjent som nitroglyserin)
  • isosorbidmononitrat

Virkestoffene brukes i flere legemidler slik som Suscard, Rectogesic og Monoket OD.

Virkningsmåte

Organiske nitrater omdannes til nitrogenoksid (NO) i cellene gjennom en lang rekke kjemiske reaksjoner. Deretter vil nitrogenoksid aktivere en kjede med signaler i glatte muskelceller, noe som gir avslapning i den glatte muskulaturen i kranspulsårene. Disse blodårene utvider seg (dilaterer) slik at hjertemuskulaturen får bedre forsyning med blod og oksygen. Man ser også dilatasjon i vener, men ikke i arterioler.

Nitrater reduserer mengden blod som strømmer tilbake til hjertet gjennom venene, og ved høye doser vil blodtrykket i arterioler også reduseres. Effekten er at belastningen på hjertet nedsettes, slik at behovet for oksygen minker. Inntak av nitrater vil også øke mengden nitrogenoksid i blodplater og vil derved redusere tendensen til at de klumper seg sammen for å danne blodpropp.

Virkningsmekanismen er den samme for alle nitrater, men det er forskjellig hvor raskt og hvor lenge de virker. Nitroglyserin er mest hurtigvirkende. Den vanligste måten er å ta nitroglyserin som en resoriblett som legges under tungen og absorberes via blodårene der. Det kan også gis via en munnspray eller intravenøst.

Bruk

Organiske nitrater brukes akutt eller forebyggende mot hjertekramper (angina pectoris). Nitrater kan også brukes ved akutt hjertesvikt med langvarige smerter, hjertesvikt og smerter ved kroniske analfissurer.

Bivirkninger

Nesten alle pasienter som bruker nitrater får noe forbigående hodepine og «flushing», som er kraftig rødming i ansiktet. Andre vanlige bivirkninger ved bruk av organiske nitrater kan være kvalme og lavt blodtrykk ved stående stilling (ortostatisk hypotensjon).

Noen pasientgrupper slik som eldre og dehydrerte pasienter og de som bruker nitrater i kombinasjon med andre legemidler er særlig utsatt for besvimelse på grunn av lavt blodtrykk, som også kalles «nitrosynkope». Depotplaster kan gi klassiske betennelsessymptomer som rødme og varmefølelse på stedet plasteret ble brukt. Bruk av høye doser kan gi økte nivåer av methemoglobin.

Toleranseutvikling

Hyppig bruk av organiske nitrater medfører økt toleranse, noe som gir nedsatt effekt av legemidlene. Man må altså bruke høyere doser av legemiddelet for å oppnå samme behandlingseffekt. Utvikling av toleranse kan reduseres ved å ha tilstrekkelig lange perioder med lavt nivå av nitrater i løpet av dagen. Dersom pasienten utvikler nitrotoleranse, vil normal respons vanligvis gjenopprettes etter ca. tre dager uten nitrater. Andre tiltak mot toleranseutvikling inkluderer inntak av acetylcystein eller høye doser vitamin C (askorbinsyre).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg