Streptococcus faecalis
Enterococcus faecalis finnes normalt i tarmen, men kan forårsake urinveisinfeksjon.
Av .

Enterokokker er en slekt av grampositive, kokkeformede bakterier som tilhører den vanlige tarmfloraen. De ligner streptokokker og ble tidligere plassert i den slekten.

Faktaboks

Uttale
enterokˈokker
Etymologi
av gresk enteron, ‘tarm’, og kokkos, ‘bær’
Også kjent som
Enterococcus

De er en vanlig årsak til urinveisinfeksjoner, og kan i visse tilfeller være med på å forårsake blindtarmbetennelse (appendicitt).

Den viktigste arten er E. faecalis. Den er en velkjent årsak til urinveisinfeksjoner og betennelse i operasjonssår. Den kan også gi endokarditt og sepsis (blodforgiftning), særlig hos individer som i utgangspunktet er mindre motstandsdyktige. E. faecalis kan ha utbredt resistens (motstandsdyktighet) mot antibiotika og kjemoterapeutika. Den er alltid resistent mot sulfonamider.

Enterokokker som er resistente mot det bredspektrede antibiotikumet vankomycin betegnes vankomycin-resistente enterokokker, VRE.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg