Hematoksylin og eosin
Vevsprøve fra en nyre. Her ser vi en glomerulus og flere rør (tubuli) som er skåret over på tvers. Den mørkeblå eller lilla fargen skyldes hematoksylin. Hematoksylin er et fargestoff som brukes til å farge cellekjerner i mikroskopiske preparater. Den mer rosa fargen er eosin. Eosin farger blant annet cytoplasma og mitokondrier.
Av /Shutterstock.
Eosinofil granulocytt
Eosinofile granulocytter har sitt navn fordi kornene i cytoplasma tar opp mye av det oransje fargestoffet eosin. Kornene inneholder enzymer, blant annet peroksidase, som kan bryte ned mikroorganismer og vev.
Eosinofil granulocytt
Lisens: CC BY SA 3.0

Eosin er et syntetisk, rødt fargestoff som brukes ved farging av histologiske preparater. Det binder seg til basiske strukturer i cellen og farger cytoplasma, mitokondrier, glatt endoplasmatisk retikulum (SER), kollagen etc. fiolett-rosa. Eosin brukes gjerne i blanding med hematoksylin ved farging av celler og vev som skal undersøkes mikroskopisk.

Faktaboks

Uttale
eosˈin
Etymologi
av gresk: eos, ‘morgenrødens gudinne’

Eosin er natriumsaltet av tetrabromfluorescein og fremstilles ved bromering av fluorescein.

Andre bruksområder

Eosin er et organisk fargestoff som farger ull og silke lysende rødt. Eosin er lite lysekte og brukes derfor ikke lenger til tekstiler, men for eksempel til rødt blekk, leppestift, neglelakk, likører og sukkervarer. Det er ikke tillatt i næringsmidler i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg