Gliaceller.

Gliaceller. Typer av gliaceller: A) Ependymceller inn mot ryggradens sentralkanal. B) Astro-gliacelle. C) Oligodendrogliaceller som ligger tett inntil et nevron. D) Skjema som viser den romlige ordning av astroglia og kapillærnettet i hjernen. Merk astroglias relasjon til både kapillærer, nevroner, ependymceller og den innerste av hjernehinnene (pia mater).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ependym er betegnelsen på et lag kubiske/sylindriske gliaceller som kler hjernens hulrom (ventrikler) og ryggmargens sentralkanal innvendig. Cellene har neksus-forbindelser og kan hos voksne være forsynt med bevegelige flimmerhår (kinocilier) som fremmer transporten av cerebrospinalvæske (liquor cerebrospinalis). De har dertil tallrike mitokondrier, hvilket tyder på en viss produktiv virksomhet.

Faktaboks

Uttale
ependˈym
Etymologi
av gresk epi, ‘på’, og endyma, ‘kledning’

Ependymcellene i bunnen av tredje ventrikkel har lange utløpere og kalles tanycytter. Deres funksjon er ikke fullt klarlagt, men det er diskutert hvorvidt de kan representere nevronale stamceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg