neksus

Neksus er en type spesialisert celleforbindelse mellom celler som ligger tett inntil hverandre.
Av /Openstax.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Neksus er en type spesialisert celleforbindelse mellom celler som ligger tett inntil hverandre.

Faktaboks

Uttale
nˈeksus
Etymologi
av latin nexus, ‘sammenknytting, forbindelse’
Også kjent som
nexus, gap-forbindelse, engelsk gap junction

Neksus finnes i de fleste typer vev. Spesielt er det mange av dem mellom ulike typer epitelceller, hjertemuskelceller og glatte muskelceller. Disse forbindelsene tillater små molekyler å passere direkte fra cytoplasma i en celle til cytoplasma i nabocellen. Neksus er spesielt viktig for å koordinere aktiviteten i naboceller, for eksempel i hjertet, der de gjør det mulig med samtidig sammentrekning av muskelcellene. Neksusforbindelser mellom nerveceller kalles elektriske synapser.

Struktur

Neksus består av tynne rør kalt konneksoner, som går gjennom cellemembranen og er koblet direkte til et tilsvarende rør i nabocellen. Et neksus består av to konneksoner. Hvert konnekson er bygd opp av seks proteiner kalt konneksiner, som danner en ringformet struktur med en sentral kanal.

Sykdom

Hos menneske er det mange forskjellige, nær beslektede konneksiner. Mutasjoner i genene som koder for konneksinene, er ansvarlige for ulike genetiske sykdommer, spesielt arvelig døvhet og hudsykdommer, men er også knyttet til perifer nevropati og grå stær. En genetisk sykdom kalt okulodentodigital dysplasi (ODD-syndromet), som rammer flere organer og vev, inklusive øyne, tenner, fingrer og tær, skyldes mutasjoner i CX43-genet som koder for konneksin-43 (også kalt GJA1). Det er videre holdepunkter for at manglende etablering av neksus mellom celler kan være ledd i utvikling av ulike typer kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg