Epifysitt er betennelse i en vekstskive (epifyse). (Vekstskiver er til stede i knoklene så lenge bendannelsen, det vil si veksten og utviklingen av knokkelen, foregår. Vekstskivene lukker seg i 16–20-årsalderen.) Epifysitt forkommer oftest hos barn mellom 10 og 16 år og skyldes overbelastning.

Faktaboks

Uttale
epifysˈitt
Etymologi
av gresk epi-, ‘over’, fysein, ‘vokse’, og -itis, ‘betennelse’

Den mest kjente formen for epifysitt er Schlatters sykdom. Schlatters sykdom er egentlig en apofysitt, ettersom vekstskiven til et sene- eller ligamentfeste kalles apofyse, i motsetning til epifyse som er en vekstskive i enden av en rørknokkel i tilknytning til et ledd.

Andre epifysitter/apofysitter

Epifysitter i overekstremitetene sees hos turnere, tennisspillere og ungdom som driver med kasteidretter. De vanligste lokalisasjonen er håndleddet (distale radius), albuen (mediale humerus epifyse, også kalt Panners sykdom) og skulder (Little Leaguer's Disease).

Flere apofysitter sees i bekkenet hos ungdom. Hoftekammen (crista iliaca) er særlig utsatt hos langdistanseløpere, men også turnere og brytere. Friidrettsutøvere, spesielt sprintere og hoppere, er utsatt for apofysitt ved det proksimale festet av hamstringsmuskulaturensittebensknuten (tuber ischiadicum).

I underekstremitetene finner man i tillegg til Schlatter's sykdom, epifysitter i distale tibia (fotball- og håndballspillere er særlig utsatt) og apofysitter i foten: Severs sykdom er apofysitt på hælbenet (calcaneus) der akillessenen fester. Betennelse i apofysen til basis av 5. metatars (der peroneus brevis fester) kalles Iselins sykdom.

Behandling

Behandling av apofysitter består stort sett av avlastning og alternativ trening. Kirurgi er meget sjeldent nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg