episkleritt

Simpel sektoriell episkleritt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Episkleritt er en ufarlig og relativt vanlig betennelsestilstand i en tynn hinne, episclera, som ligger mellom øyets bindehinne (conjunctiva) og øyets senehinne (sclera). Øyet blir rødt, som regel i et avgrenset område. Tilstanden går vanligvis over av seg selv i løpet av få uker, men raskere med behandling med kortikosteroidholdige øyedråper.

Faktaboks

Uttale
episklerˈitt
Etymologi
av gresk epi, ‘på’, sklera, ‘senehinne’, og -itis, ‘betennelse’
Også kjent som

episkleritis

Årsaker

Man antar at tilstanden er en såkalt autoimmun lidelse, det vil si at kroppens immunforsvar angriper eget vev og tilstanden sees hyppigere hos pasienter med for eksempel leddgikt, Sjøgrens syndrom, vaskulitter samt kroniske betennelsestilstander i tarmen. De fleste som får episkleritt har likevel ingen av disse tilstandene. Episkleritt rammer oftest unge og middelaldrende voksne, kvinner noe hyppigere enn menn. Sykdommen kan også sees hos barn, men da noe oftere hos gutter.

Symptomer

Rødt øye, som gjerne debuterer i løpet av timer eller få dager, er oftest det eneste symptomet og vanligvis er bare det ene øyet påvirket.

På bakgrunn av utseendet deler man episkleritt i to hovedtyper: nodulær og simpel type. Ved den nodulære typen er det en avgrenset rødme med en knuteformet hevelse. Ved simpel type, som er mer vanlig, er det ingen slik hevelse og rødmen kan enten være avgrenset (sektoriell episkleritt) eller, sjeldnere, diffust utbredt (diffus episkleritt).

Andre mer sjeldne symptomer er tåreflod og/eller lett irritasjon i øyet.

Diagnosen

Diagnosen stilles vanligvis på bakgrunn av sykehistorien og utseende. Hvis legen er i tvil om det kan foreligge en mer alvorlig, og vesentlig mer sjelden tilstand som skleritt, kan han/hun gi noen øyedråper (metaoxedrin) som vil avbleke rødmen ved episkleritt, men ikke ved skleritt.

Behandling og prognose

Sykdommen går nesten alltid over av seg selv i løpet av få uker, litt senere hvis det dreier seg om den nodulære typen. Behandling med kortikosteroidholdige øyedråper vil imidlertid forkorte forløpe betydelig og gis derfor ofte i noen få uker.

Omtrent en fjerdedel av pasientene vil få et nytt anfall senere i livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg