Etterbyrd er morkake og fosterhinne som støtes ut av livmoren etter at barnet er født. Etter barnets fødsel opptrer en kort pause i riene. Deretter opptrer nye rier. Etter fødselen trekker livmoren seg sammen og etterbyrden løsner og utstøtes i løpet av et kvarter til en time etter fødselen.

Muskulaturen i livmoren trekker seg maksimalt sammen, slik at vevet i morkaken, som er stivere, løsner fra underlaget når underlaget krymper. Tykkelsen av livmorveggen under morkaken femdobles fra når morkaken ennå sitter på plass til den er ute. Det kreves flere rier fra morkaken begynner å løsne til den er helt løs. Til slutt støtes den ut av livmoren. Under denne prosessen kan kvinnen miste blod fra de delene av livmorveggen der morkaken har løsnet. Vanligvis kan livmoren trekke seg så kraftig sammen også der hvor den har stått i forbindelse med morkaken, at det ikke opptrer noen vesentlig blødning.

Hvis det opptrer en blødning i etterbyrdstiden, stanses denne best ved at man fremkaller en ri eller på annen måte fremmer sammentrekningen av livmormuskelen. Dette siste kan skje ved hjelp av legemidler. Når etterbyrden ligger løs, kan man få den ut ved å trykke lett på livmoren, samtidig med at man trekker forsiktig i navlesnoren.

Blodet kan hope seg opp i livmoren, slik at en alvorlig blødning kan finne sted uten synlig blodtap. Blodtapet kan da likevel fastslås av livmorens stilling, og dessuten ved forblødningssymptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg