Foster

Navlestreng eller navlesnor er en strengformet forbindelse mellom morkaken og fosterets navle. Den er 50–60 cm lang og 2 cm tykk.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
navle
Navlen fjerde dag etter fødsel.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Navlestreng eller navlesnor er en strengformet forbindelse mellom morkaken og fosterets navle. Den er 50 til 60 centimeter lang og to centimeter tykk. Navlestrengen kuttes etter fødselen.

Faktaboks

Også kjent som
funiculus umbilicalisnavlestreng

I navlesnoren går det to pulsårer (arteriae umbilicales) og en vene (vena umbilicalis) samt rester av plommesekken. Blodårene i navlesnoren ligger innleiret og beskyttet i et geléaktig bindevev (Whartons gelé). Karene har et spiralformet forløp, som hindrer sammenklemming av årene og gjør navlesnoren sterkere. Pulsårene har rikelig med elastiske fibrer og muskelceller i karveggen. Gjennom disse karene pumpes det oksygenfattige blodet fra fosteret til morkaken, hvor blodet opptar oksygen og næringsstoffer og avgir karbondioksid og avfallsstoffer. Blodet passerer fra morkaken gjennom venen tilbake til fosterhjertet. Måling av blodhastighet i navlesnorarteriene med ultralyd (Doppler blodstrømsmåling) kan brukes som et tegn på at fosterets oksygentilførsel er adekvat.

Overflaten av navlesnoren er kledd med en vannhinne (amnion) og er normalt glinsende og gråhvit. Ved misfarget fostervann kan navlesnoren bli brunlig eller grønnlig misfarget.

Navlesnoren fester seg hyppigst sentralt på morkaken, men feste i periferien av denne eller i selve fosterhinnene sees i en del tilfeller. Avvikende navlesnorfester kan komplisere en fødsel. Særlig fryktet er utbredelse av navlesnorkarene i den delen av fosterhinnene som ligger like innenfor indre mormunn. Det hender av og til at hinnene og blodårene her brister med den følge at fosteret forblør.

Navlesnorfremfall

Navlesnorfremfall er en sjelden komplikasjon under fødselen hvor navlesnoren faller ut gjennom mormunnen. Dette kan skje i forbindelse med vannavgang, særlig der forliggende del av fosteret ikke er festet i bekkeninngangen. Under rier vil forliggende del av fosteret gå ned i bekkeninngangen og klemme mot navlesnoren, slik at blodforsyningen til fosteret stopper og fosteret ikke får oksygen. Når dette oppdages, må barnet forløses raskest mulig.

Navlesnoromslyng

Navlesnoromslyng er det at fosteret har fått navlesnoren tvunnet én eller flere ganger rundt halsen. Tilstanden medfører en mulighet for forstyrret blodgjennomstrømming i navlesnoren, men som regel gir det ikke noen livstruende komplikasjon for fosteret. Av barn født vaginalt fødes omlag 20 prosent med navlesnoromslyng.

Navlesykdommer

Etter fødselen vil navlestrengstumpen tørke fort inn og normalt falle av etter en ukes tid. Innen 14 dager skal normalt navlesåret være helt borte. Navlen kan en sjelden gang være utgangspunkt for alvorlige infeksjoner som krever sykehusopphold og langvarig antibiotikabehandling. Vanligere er lettere lokalinfeksjoner som kanskje medfølges av litt lokalt sekret som forsvinner fort ved lokalbehandling. Nyfødte kan også få navlebrokk.

Navleblødning

Navleblødning er blødning fra stumpen av navlesnoren fordi den ikke er avbundet på riktig måte. Behandlingen består i å binde av navlesnoren på nytt.

Navlebetennelse

Navlebetennelse er betennelse i navlesnorstumpen. Betennelsen kan opptre noen dager eller inntil få uker etter fødselen hos tilsynelatende friske barn. Spedbarnet kan også vise tegn på å være sykt og gå ned i vekt. Sykdommen oppdages ved den rødheten og hevelsen som oppstår i navleregionen. Betennelsen går gjerne raskt tilbake, eventuelt etter lokalbehandling med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg