farang

Artikkelstart

Farang er en folkelig betegnelse på en epidemi av en smittsom sykdom, ofte også kalt omgangssyke. Betegnelsen brukes særlig om smittsom infeksjonssykdom i mage-tarmkanalen.

Faktaboks

Uttale
fˈarang

Et eksempel på en farang er en akutt magetarminfeksjon eller gastroenteritt. John Zahorsky (1871–1963) beskrev disse mer systematisk i 1929 og kalte dem «hyperemesis hiemis», eller «winter vomiting disease». I dag vet vi at disse forårsakes av rotavirus, norovirus og andre virusarter. Rotavirus er det viktigste på verdensbasis, og WHO anbefaler vaksinasjon spesielt i Sørøst-Asia og Afrika sør for Sahara.

Ordets opprinnelse er usikker, noe tilsvarende finnes ikke på svensk eller dansk. Man kan tenke seg en forbindelse til farsott som både omfatter fare og sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Aksel Bjørnstad

Hvor kommer ordet farang fra? Er det av tysk opprinnelse der det heter faren og ausfart??

svarte Geir Sverre Braut

Hei og takk for godt spørsmål. Jeg er ikke filolog, så svaret mitt blir kanskje ikke så utfyllende. Alf Torp knytter ordet opp mot det gammelnorske ordet farangr i betydningen reisetøy (i Nynorsk etymologisk ordbok som kun ut første gang i 1919 (seinere i faksimile i 1992)). I dagens islandsk betyr vel farangur også baggasje! Altså ikke urimelig å legge til grunn at farang er noe man bringer med seg, og altså fram mot vår tid en sykdom man tar med seg til andre. Den norrøne bakgrunnen knyttes i svensk etymologisk ordbok opp mot det eldre tyske begrepet varsucht. (Jf, også sott!). Så min konklusjon er: De tyske og de skandinaviske begrepene har felles historie bakover i tiden, men farang kan spores bakover i vår egen språkhistorie og er ikke et innlån fra tysk. (Den svenske etymologiske ordboken finner du for øvrig på nettet. Gå inn gjennom Språkrådets ordboksider (www.sprakrad.no).Med vennlig hilsenGeir Sverre Brautegentlig medisiner, men i dag hobbyfilolog....(Takk for interessant spørsmål, og jeg beklager litt seint svar på grunn av tjenestereise.)

svarte Geir Sverre Braut

Vel, det gikk litt fort i svingene her. Det falt ut en periode i teksten. Den svenske etymologiske ordboken skiller farang fra farsott. Farang med opprinnelse i det samme som verbet å fare, farsott med opprinnelse i det samme som substantivet fare (jf. varsucht).<br /><br />Hilsen<br /><br />Geir Sverre Braut

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg