Fettlever er en lever som er sykelig forstørret fordi det har hopet seg opp med fett i levercellene. Leveren er kroppens viktigste «avgiftningssentral». Den er viktig i nedbrytingen av en lang rekke kjemiske stoffer. I tillegg til omsetningen av naturlig forekommende stoffer, er leveren viktig i nedbrytingen av ulike legemidler og alkohol. Overbelastes enzymsystemene, som for eksempel ved kronisk overforbruk av alkohol eller en akutt eller kronisk forgiftning, kan det føre til opphoping av fettdråper i levercellene (fettdegenerasjon). Er opphopingen uttalt, kalles det fettlever.

I prinsippet er opphopingen en reversibel prosess. Det vil si at leveren kan normaliseres dersom overbelastningen av systemet opphører. I noen tilfeller vil imidlertid overbelastningen i tillegg føre med seg forandringer i selve leveroppbygningen. Disse forandringene vil videreutvikles til skrumplever (cirrhose).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg