fettlever

Fettlever er en lever som er sykelig forstørret fordi det har hopet seg opp med fett i levercellene. Leveren er kroppens viktigste «avgiftningssentral». Den er viktig i nedbrytingen av en lang rekke kjemiske stoffer. I tillegg til omsetningen av naturlig forekommende stoffer, er leveren viktig i nedbrytingen av ulike legemidler og alkohol. Overbelastes enzymsystemene, som for eksempel ved kronisk overforbruk av alkohol eller en akutt eller kronisk forgiftning, kan det føre til opphoping av fettdråper i levercellene (fettdegenerasjon). Er opphopingen uttalt, kalles det fettlever.

I prinsippet er opphopingen en reversibel prosess. Det vil si at leveren kan normaliseres dersom overbelastningen av systemet opphører. I noen tilfeller vil imidlertid overbelastningen i tillegg føre med seg forandringer i selve leveroppbygningen. Disse forandringene vil videreutvikles til skrumplever (cirrhose).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg