Fettdegenerasjon er mikroskopisk påvisbar opphopning av små fettdråper inne i cellene, særlig i hjertet, leveren og nyrene.

Fettdegenerasjon sees ved mange sykelige tilstander, ernæringsforstyrrelser, infeksjoner, forgiftninger, blant annet i leveren og hjertemuskulaturen.

Dette er et funn av en viss betydning når en patolog skal stille en diagnose på et biopsipreparat eller et organ ved obduksjon. Unormal opphopning av fett intracellulært er vanligvis et kvantitativt mer enn et kvalitativt avvik fra det normale. Funnet kan uttrykke for stor pågang av for eksempel frie fettsyrer til leveren som ved diabetes, men oftest skyldes det en redusert funksjon i den intracellulære metabolismen av fettstoffer som ved alkoholskadet levervev.

Uansett årsaken, som kan være blant annet surstoffmangel, anemi, akutt eller kronisk forgiftning, er det sentrale at cellens normale stoffskiftefunksjon er nedsatt. Tilstanden er reversibel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg