Fotbue er den fasongen som menneskefoten får på grunn av fotskjelettets oppbygning (krumning), både i lengderetningen og på tvers. Denne formen, sammen med bånd og muskler (tærnes fleksormuskler samt musculus tibialis anterior og musculus fibularis longus), gjør at foten fjærer litt når vi går og at fotbuen opprettholdes.

Faktaboks

Også kjent som

fothvelving

Den langsgående, mediale fothvelvingen er unik for mennesket; andre primater har bare tverrhvelvingen.

Fotbuene
Prinsippet ved fotens buer er her antydet med fiolett. Legg merke til at fotens indre bue/hvelving er betydelig høyere enn den ytre. Det er på innsiden man undersøker eventuell forekomst av plattfot (båtbeinets høyde når pasienten står skal være 2-3 fingerbredder over gulvet). Tverrhvelvingen er bestemt av formen på de tre kileformede fotrotknoklene, samt ligamentene som holder dem sammen.
Fotbuene
Av /Shutterstock.

Variasjoner

Ved nedsenkning av fotbuen oppstår forskjellige former for plattfot (pes planus). En økning av fotbuen kalles hulfot (pes cavus). En utflating av den fremre, tversgående hvelvingen betegnes som tverrplattfot (pes transverso-planus). Da foten derved blir bredere fortil, betegnes tilstanden ofte som sprikefot.

Variasjon i fotbue
Variasjon i fotbue
Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg