Musculus tibialis anterior er en muskel i leggen. Det er den fremste av ekstensormusklene på forsiden av leggen. Den kommer fra den øvre del av tibias laterale flate og ligger helt inntil knokkelens fremre kant (margo anterior tibiae), hvor muskelen lett kan kjennes. Litt nedenfor midten av tibia går muskelen over i en kraftig sene som legger seg under begge ekstensorretinaklene (retinaculum extensorum superius & inferius) gjennom en lang seneskjede. Deretter dreier den medialt og runder indre fotrand før den fester seg medialt under fotrotens os cuneiforme I og basis av første mellomfotbein.

Faktaboks

Uttale

tibi'alis ant'erior

Etymologi

av latin: tibia, 'skinnebeinet' og anterior, 'fremst'

Også kjent som

den fremre skinnebeinsmuskelen

På norsk kalles muskelen 'den fremre skinnebeinsmuskelen'. Den dorsalflekterer (ekstenderer) foten i ankelleddet og er dessuten en kraftig inversor. Ved inversjon kommer senen tydelig frem under huden. Muskelen danner den mediale delen av den såkalte 'stigbøylen', som sammen med musculus fibularis longus bidrar til å opprettholde fotens lengdehvelving.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis profundus (L4–L5)
  • Utspring: condylus lateralis tibiae, membrana interossea
  • Feste: os cuneiforme I, os metatarsale I

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg