Fruktose-intoleranse er en arvelig sykdom som gjør at man ikke tåler monosakkaridet fruktose (fruktsukker) i betydelige mengder. Fruktose finnes i de fleste sukkerholdige matvarer, og utgjør halvparten av disakkaridet sukrose som hvitt sukker består av. I honning, frukt og grønnsaker forekommer også fruktose i monosakkaridform.

Defekten består i sviktende evne til å absorbere fruktose i tarmkanalen. Pasienten får symptomer i form av kvalme, oppkast eller diaré ved inntak av fruktose. Behandlingen består i å unngå denne sukkertypen i kosten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Christopher Nodberg

"Defekten består i sviktende opptak av glukose og galaktose, som fruktose er sammensatt av. " Dette er galt. Fruktose er et monosakkarid, slik også glukose og galaktose er. Vanlig bordsukker, sukrose, er et disakkarid bestående av like deler glukose og fruktose. Galaktose inngår i et annet disakkarid - laktose, sammen med glukose.

svarte Birger Svihus

Takk til Christopher Nodberg for denne kommentaren. Du har helt rett, og artikkelen vil derfor bli rettet og revidert. Med vennlig hilsen Birger Svihus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg