Fruktose-intoleranse, arvelig sykdom som gjør at man ikke tåler monosakkaridet fruktose (fruktsukker) i betydelige mengder. Fruktose finnes i de fleste sukkerholdige matvarer, og utgjør halvparten av disakkaridet sukrose som hvitt sukker består av. I frukt og grønnsaker forekommer også fruktose i monosakkaridform. Defekten består i sviktende evne til å absorbere fruktose i tarmkanalen. Pasienten får symptomer i form av kvalme, oppkast eller diaré ved inntak av fruktose, og behandlingen består i å unngå denne sukkertypen i kosten.

Foreslå endring

Kommentarer

3. februar skrev Christopher Nodberg

"Defekten består i sviktende opptak av glukose og galaktose, som fruktose er sammensatt av. "

Dette er galt. Fruktose er et monosakkarid, slik også glukose og galaktose er. Vanlig bordsukker, sukrose, er et disakkarid bestående av like deler glukose og fruktose. Galaktose inngår i et annet disakkarid - laktose, sammen med glukose.

26. april svarte Birger Svihus

Takk til Christopher Nodberg for denne kommentaren. Du har helt rett, og artikkelen vil derfor bli rettet og revidert.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.