Disakkarider er en gruppe sukkerarter hvor molekylene er dannet av to enkle sukkermolekyler (monosakkarid-molekyler) som bindes sammen under avspalting av vann.

Faktaboks

Uttale
disakkarˈider
Etymologi
av gresk di-, ‘dobbel, to ganger’, og sanskrit śárkarā, ‘sukker’ – via gresk sákkharon, ‘sukker’

Vanlig sukker (rørsukker) er et disakkarid som består av monosakkaridene glukose og fruktose, melkesukker (laktose) er et disakkarid som består av monosakkaridene glukose og galaktose og maltsukker (maltose) er et disakkarid som består av to glukosemolekyler.

De ovennevnte disakkaridene inngår i det som i dagligtale kalles sukker, og fordøyes vanligvis raskt og fullstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg