Karbohydratet glukose

Kunnskapsforlaget. Begrenset gjenbruk

Monosakkaridene er karbohydrater som består av ett sukkermolekyl. De vanligste i matvarer er glukose og fruktose, som det finnes endel av i frukt og grønnsaker. Monosakkaridene inngår i tillegg som byggesteinene for andre karbohydrater.

Monosakkarider klassifiseres etter hvor mange karbonatomer det er i hvert molekyl: trioser har tre karbonatomer, tetroser har fire, pentoser har fem, heksoser har seks og heptoser har sju. De vanligste i naturen er heksoser som glukose, fruktose og galaktose, samt pentoser som xylose, ribose og arabinose. De har bruttoformelen (CH2O)n, hvor n er 3 eller høyere.

To monosakkarider kan settes sammen til et disakkarid i en kondensasjonsreaksjon, en prosess som samtidig frigjør ett molekyl vann. Monosakkarider og disakkarider er de enkleste karbohydratene, og omtales gjerne som sukkerarter eller bare sukker.

Om monosakkaridene settes sammen i lange kjeder vil de danne polysakkarider som stivelse eller ulike typer fiber. Stivelsesmolekylet amylopektin kan for eksempel bestå av flere hundre tusen glukosemolekyler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.