Karbohydratet glukose

Kunnskapsforlaget.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Monosakkaridene er karbohydrater som består av ett sukkermolekyl. De vanligste i matvarer er glukose og fruktose, som det finnes endel av i frukt og grønnsaker. Monosakkaridene inngår i tillegg som byggesteinene for andre karbohydrater.

Faktaboks

Uttale
monosakkarˈider
Etymologi
av gresk mónos, ‘en, enkel, alene’ og sanskrit śárkarā, ‘sukker’ – via gresk sákkharon, ‘sukker’

Oppbygning

Monosakkarider klassifiseres etter hvor mange karbonatomer det er i hvert molekyl:

  • trioser har tre karbonatomer
  • tetroser har fire
  • pentoser har fem
  • heksoser har seks
  • heptoser har sju

De vanligste i naturen er heksoser som glukose, fruktose og galaktose, samt pentoser som xylose, ribose og arabinose. De har bruttoformelen (CH2O)n, hvor n er 3 eller høyere.

Som del av sukker og andre karbohydrater

To monosakkarider kan settes sammen til et disakkarid i en kondensasjonsreaksjon, en prosess som samtidig frigjør ett molekyl vann. Monosakkarider og disakkarider er de enkleste karbohydratene, og omtales gjerne som sukkerarter eller bare sukker.

Om monosakkaridene settes sammen i lange kjeder vil de danne polysakkarider som stivelse eller ulike typer fiber. Stivelsesmolekylet amylopektin kan for eksempel bestå av flere hundre tusen glukosemolekyler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg