monosakkarider

Karbohydratet glukose

Kunnskapsforlaget. Begrenset gjenbruk

Monosakkaridene er karbohydrater som består av ett sukkermolekyl. De vanligste i matvarer er glukose og fruktose, som det finnes endel av i frukt og grønnsaker. Monosakkaridene inngår i tillegg som byggesteinene for andre karbohydrater.

Faktaboks

Uttale
monosakkarˈider
Etymologi
monosakkarid kommer fra det greske ordet mónos for ‘en, enkel, alene’, og fra ordet śárkarā på sanskrit for ‘sukker’ – via det greske ordet sákkharon for ‘sukker’

Oppbygning

Monosakkarider klassifiseres etter hvor mange karbonatomer det er i hvert molekyl: trioser har tre karbonatomer, tetroser har fire, pentoser har fem, heksoser har seks og heptoser har sju. De vanligste i naturen er heksoser som glukose, fruktose og galaktose, samt pentoser som xylose, ribose og arabinose. De har bruttoformelen (CH2O)n, hvor n er 3 eller høyere.

Som del av sukker og andre karbohydrater

To monosakkarider kan settes sammen til et disakkarid i en kondensasjonsreaksjon, en prosess som samtidig frigjør ett molekyl vann. Monosakkarider og disakkarider er de enkleste karbohydratene, og omtales gjerne som sukkerarter eller bare sukker.

Om monosakkaridene settes sammen i lange kjeder vil de danne polysakkarider som stivelse eller ulike typer fiber. Stivelsesmolekylet amylopektin kan for eksempel bestå av flere hundre tusen glukosemolekyler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg