Fruktose er en sukkerart som forekommer i søte frukter, bær, honning og grønnsaker. I mange tilfeller er en stor del bundet til glukose, og forekommer da i form av sukrose. Sukrose spaltes i tarmen til glukose og fruktose. I motsetning til glukose, som kan brukes som energikilde av alle celler kroppens celler, må leveren håndtere fruktosen, enten ved å bruke fruktose som energikilde, eller ved å omdanne fruktosen til fett eller glukose når inntaket er høyt.

Fruktose er søtere enn sukrose. Siden søtheten av fruktose avtar med økende temperatur, er forskjellen spesielt høy i kald mat og drikke. Fruktose gir lite insulinutskillelse, men et høyt fruktoseinntak er regnet for å være spesielt helsemessig ugunstig, ikke minst som følge av omdannelsen av fruktose til fett i leveren.

  • Kolderup A, Svihus B (2015) Fructose Metabolism and Relation to Atherosclerosis, Type 2 Diabetes, and Obesity. Journal of Nutrition and Metabolism, Article ID 823081.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.