Fruktose er en sukkerart som forekommer i søte frukter, bær, honning og grønnsaker. I mange tilfeller er en stor del bundet til glukose, og forekommer da i form av sukrose. Sukrose spaltes i tarmen til glukose og fruktose. I motsetning til glukose, som kan brukes som energikilde av alle celler kroppens celler, må leveren håndtere fruktosen, enten ved å bruke fruktose som energikilde, eller ved å omdanne fruktosen til fett eller glukose når inntaket er høyt.

Fruktose er søtere enn sukrose. Siden søtheten av fruktose avtar med økende temperatur, er forskjellen spesielt høy i kald mat og drikke. Fruktose gir lite insulinutskillelse, men et høyt fruktoseinntak er regnet for å være spesielt helsemessig ugunstig, ikke minst som følge av omdannelsen av fruktose til fett i leveren.

  • Kolderup A, Svihus B (2015) Fructose Metabolism and Relation to Atherosclerosis, Type 2 Diabetes, and Obesity. Journal of Nutrition and Metabolism, Article ID 823081.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.