Fysiologisk saltvann
Fysiologisk saltvann er en oppløsning av vanlig salt (natriumklorid) i vann. Det brukes blant annet i væskebehandling til pasienter. Sodium chloride er det engelske navnet på natriumklorid.
Fysiologisk saltvann
Av /Shutterstock.

Fysiologisk saltvann er en oppløsning av 0,9 prosent vanlig koksalt (natriumklorid, NaCl) i vann. Løsningen kan lages ved å tilsette 9 gram NaCl til 1 liter vann.

Faktaboks

Uttale

fysiolˈogisk saltvann

Bruk

Det har samme osmotiske konsentrasjon som vevsvæskene, og brukes derfor som infusjonsvæske eller som løsningsvæske for legemidler i tørrform, som må oppløses før de blir injisert.

I vevsvæskene er det også andre salter (elektrolytter) enn NaCl. En annen infusjonsvæske, som for eksempel Ringers løsning, vil inneholde også disse saltene, i konsentrasjoner som til sammen gir normal osmolaritet.

Man kan lage tilnærmet fysiologisk saltvann ved å løse en strøken teskje koksalt i en halv liter kokt vann. En slik løsning kan, etter den er avkjølt, for eksempel brukes til sårrensing og som øyeskyllevann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg