Vevsvæske, vannklar væske som omgir alle cellene i kroppen. Sammensetningen minner om blodplasma, men proteininnholdet er lavere.

Cellenes utskifting av produkter fra stoffskiftet skjer via vevsvæsken. Det foregår en intens utveksling av stoffer mellom vevsvæsken og blodet i de minste blodårene ned mot kapillarnivå. Kapillarene kan slippe gjennom væske og oppløste stoffer, men bare svært små mengder proteiner. Det høye proteininnholdet i blodplasmaet i kapillarene har en «sugende» virkning på vevsvæsken (osmose). På arteriesiden er blodtrykket større enn det osmotiske trykket. Derfor presses væsken fra blodårene ut av karene og inn mellom cellene. Denne væsken inneholder næringsstoffer, og dermed kan utveksling med kroppscellene skje. På venesiden er filtrasjonstrykket mindre enn den osmotiske kraften. Dermed kommer væske med nedbrytingsprodukter fra stoffomsetningen i vevene tilbake i blodomløpet igjen. Parallelt med blodstrømmen går en strøm av væske gjennom vevene.

Overskudd av vevsvæske kan tas opp av lymfeårene og transporteres bort.

For at kroppscellene skal kunne fungere normalt, er det livsviktig at vevsvæskens sammensetning holder seg konstant, for eksempel når det gjelder temperatur, pH og innhold av spesielle stoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.