vevsvæske

Intracellulærvæske er væsken inni cellene. Væsken utenfor cellene kalles ekstracellulærvæsken. Den deles i vevsvæske og blodplasma.
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Vevsvæske er en vannklar væske som omgir alle cellene i kroppen. Sammensetningen minner om blodplasma, men proteininnholdet er lavere.

Funksjon

Cellenes utskifting av produkter fra stoffskiftet skjer via vevsvæsken. Det foregår en intens utveksling av stoffer mellom vevsvæsken og blodet i de minste blodårene ned mot kapillarnivå. Kapillarene kan slippe gjennom væske og oppløste stoffer, men bare svært små mengder proteiner. Det høye proteininnholdet i blodplasmaet i kapillarene har en «sugende» virkning på vevsvæsken (osmose).

Arterier

På arteriesiden er blodtrykket større enn det osmotiske trykket (se osmose). Derfor presses væsken fra blodårene ut av årene og inn mellom cellene. Denne væsken inneholder næringsstoffer, og dermed kan utveksling med kroppscellene skje.

Vener

På venesiden er filtrasjonstrykket mindre enn den osmotiske kraften. Dermed kommer væske med nedbrytningsprodukter fra stoffomsetningen i vevene tilbake i blodomløpet igjen. Parallelt med blodstrømmen går en strøm av væske gjennom vevene.

Overskudd av vevsvæske kan tas opp av lymfeårene og transporteres bort.

For at kroppscellene skal kunne fungere normalt, er det livsviktig at vevsvæskens sammensetning holder seg konstant, for eksempel når det gjelder temperatur, pH og innhold av spesielle stoffer og elektrolytter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg