Fysisk form, et sett av egenskaper som man har eller erverver, og som er relatert til evnen til å utføre fysisk aktivitet. Fysisk form kan også defineres slik Norges idrettsforbund og olympiske komité definerer idrettslig prestasjonsevne, nemlig som et individs totale yteevne, hvor egeninnsatsen er avgjørende for resultatet. Utover trening vil fysisk form avhenge av medfødte anlegg.

Fysisk form kan deles opp i forholdsvis spesifikke fysiske og psykiske komponenter som til dels kan måles gjennom tester. Sentrale komponenter er aerob kapasitet, ulike former for muskelstyrke, bevegelighet, hurtighet, koordinasjons- og reaksjonsevne, tekniske ferdigheter m.v. Disse faktorene er ikke bare avgjørende for idrettslige prestasjoner, men også for evnen til å utføre dagliglivets funksjoner. Den fysiske formen er derfor avgjørende for et individs funksjonsdyktighet.

Regelmessig fysisk aktivitet har betydelige helsefremmende og sykdomsforebyggende effekter, og egeninnsatsen som skal til for å oppnå helsegevinst er relativt moderat. Derfor benyttes også betegnelsen helserelatert form, definert som en tilstand karakterisert ved: 1. overskudd i forhold til hverdagens krav og 2. fysiologiske trekk og kvaliteter som er forbundet med lav risiko for utvikling av livsstilssykdommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.