Idrettsmedisin er den delen av legevitenskapen som omfatter alle aspekter ved idrett og fysisk aktivitet.

Til idrettsmedisinen regnes blant annet

  • idrettsfysiologi, det vil si studiet av kroppsfunksjonene under fysisk aktivitet
  • bruk av fysisk trening i forebygging og behandling av ulike sykdommer og skader
  • forebygging og behandling av idrettsskader

Norsk Idrettsmedisinsk Forening

Idrettsmedisinen er ikke en egen medisinsk spesialitet i Norge, i motsetning til for eksempel i Finland og Nederland. Norsk Idrettsmedisinsk Forening (NIMF) har imidlertid en autorisasjonsordning der man blir autorisert som idrettslege NIMF. Dette krever at man tilfredsstiller visse krav til klinisk kompetanse, praksis og kursdeltakelse.

Innen fysioterapi er idrettsfysioterapi en egen spesialitet.

Arbeid med konkurranseutøvere

Innen idrettsmedisin legges det stor vekt på regelmessig veiledning under trening og konkurranser. Målet er å forebygge skader og sykdommer. Toppidretten stiller så store krav til kroppen, at ulike vev og funksjoner ofte belastes opp mot, og over tålegrensen. En viktig oppgave for idrettsmedisinen er å bidra til at utøvere forstår dette uansett nivå. En idrettsmedisiner kan gi råd og veiledning om hvordan utøveren kan tilpasset treningen på høyt nivå slik at de kan forhindre overbelastninger med medfølgende skader. Dersom skade eller sykdom oppstår, kan også idrettsmedisineren gi hjelp og veiledning til hvordan utøveren kan komme tilbake til konkurranse.

Arbeid med hele befolkningen

Idrettsmedisin handler ikke bare om toppidrett. De senere år er det innen idrettsmedisin lagt mer og mer vekt på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Bakgrunnen for dette er at regelmessig fysisk aktivitet beskytter mot utvikling av store folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, overvekt, fedme, tykktarmskreft og brystkreft. Fysisk inaktivitet er en like stor risikofaktor for tidlig død som røyking, kolesterol og høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet forbedrer også mental helse og er viktig for muskel-, skjelett- og leddhelse.

Idrettsmedisinen er opptatt av å få alle til å være i regelmessig fysisk aktivitet i alle livsfaser. Det er helt nødvendig for barns normale vekst og utvikling, og en avgjørende faktor for eldres helse, selvhjulpenhet og livskvalitet. Idrettsmedisinen arbeider for å fremme økt fysisk aktivitet i befolkningen og vise at fysisk aktivitet også er medisin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg