Idrettsmedisin er en gren av legevitenskapen som omfatter alle aspekter ved idrett.

Til idrettsmedisinen regnes blant annet

  • idrettsfysiologi, det vil si studiet av kroppsfunksjonene under fysisk aktivitet
  • bruk av fysisk trening i forebyggelse og behandling av ulike sykdommer og skader
  • forebyggelse og behandling av idrettsskader

Norsk Idrettsmedisinsk Forening

Idrettsmedisinen er ikke en egen medisinsk spesialitet i Norge, i motsetning til for eksempel i Finland og Nederland. Norsk Idrettsmedisinsk Forening (NIMF) har imidlertid en autorisasjonsordning der man blir autorisert som idrettslege NIMF. Dette krever at man tilfredsstiller visse krav til klinisk kompetanse, praksis og kursdeltakelse.

Innen fysioterapi er idrettsfysioterapi en egen spesialitet.

Arbeid med konkurranseutøvere

Innen idrettsmedisinen legges det betydelig vekt på regelmessig veiledning under trening og konkurranser. Veiledningen tar sikte på å forebygge skader og sykdommer. Toppidretten stiller så store krav at kroppens ulike vev ofte belastes opp mot og over tålegrensen. En viktig oppgave for idrettsmedisinen er å bidra til at utøvere uansett nivå får forståelse for at idrettsdeltakelse betinger en viss ressurstrening som kan forhindre overbelastninger med medfølgende skader.

Arbeid med hele befolkningen

De senere år er det innen idrettsmedisin lagt mer og mer vekt på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Bakgrunnen for dette er at regelmessig fysisk aktivitet beskytter mot utvikling av store folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, overvekt, fedme, tykktarmskreft og brystkreft. Fysisk inaktivitet er en like viktig risikofaktor for tidlig død som røyking, kolesterol og høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet forbedrer også mental helse og er viktig for muskel-, skjelett- og leddhelse.

Regelmessig fysisk aktivitet er viktig i alle livsfaser – som en nødvendig faktor for barns normale vekst og utvikling, og som en avgjørende faktor for eldres helse, selvhjulpenhet og livskvalitet. Dette er noe av grunnen til at idrettsmedisinen arbeider for å tilrettelegge for økt fysisk aktivitet i befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg