Idrettsmedisin er en gren av legevitenskapen som omfatter alle aspekter ved idrett. Til idrettsmedisinen regnes blant annet idrettsfysiologien (studiet av kroppsfunksjonene under fysisk aktivitet), bruk av fysisk trening i forebyggelse og behandling av ulike sykdommer og skader, og forebyggelse og behandling av idrettsskader.
Idrettsmedisinen er ikke en egen medisinsk spesialitet i Norge, i motsetning til for eksempel i Finland og Nederland. Norsk Idrettsmedisinsk Forening (NIMF) har imidlertid en autorisasjonsordning der man blir autorisert som idrettslege NIMF dersom man tilfredsstiller visse krav til klinisk kompetanse, praksis og kursdeltakelse. Innen fysioterapi er idrettsfysioterapi en egen spesialitet.
Tidligere var det et krav om helseundersøkelse før man fikk delta i konkurranseidrett – såkalt legekort. Denne ordningen er nå bortfalt med unntak av noen få idretter, for eksempel boksing. Innen idrettsmedisinen legges det imidlertid betydelig vekt på regelmessig veiledning under trening og konkurranser, en veiledning som særlig tar sikte på å forebygge skader og sykdommer. Dagens idrett, og særlig toppidretten, stiller så store krav at kroppens ulike vev ofte belastes opp mot og over tålegrensen. En viktig oppgave for idrettsmedisinen er å bidra til at utøvere uansett nivå får forståelse for at idrettsdeltakelse betinger en viss ressurstrening som kan forhindre overbelastninger med medfølgende skader.
De senere år er det innen idrettsmedisin lagt mer og mer vekt på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Bakgrunnen for dette er at forskning entydig viser at regelmessig fysisk aktivitet beskytter mot utvikling av store folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, overvekt, fedme, tykktarmskreft og brystkreft. Fysisk inaktivitet er en like viktig risikofaktor for tidlig død som røyking, kolesterol og høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet forbedrer også mental helse og er viktig for muskel-, skjelett- og leddhelse. Regelmessig fysisk aktivitet er viktig i alle livsfaser – som en nødvendig faktor for barns normale vekst og utvikling, og som en avgjørende faktor for eldres helse, selvhjulpenhet og livskvalitet. Dette er noe av grunnen til at idrettsmedisinen arbeider for å tilrettelegge for økt fysisk aktivitet i befolkningen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.