Gassforgiftning, forgiftning på grunn av innånding av forskjellige kjemiske forbindelser i gassform. Forgiftningen kan skyldes etsende og kvelende gasser.

Etsende gasser omfatter bl.a. klor (Cl), svoveldioksid (SO2), ammoniakk (NH3) og nitrøse gasser (NOx). Disse gassene virker sterkt irriterende og etsende på slimhinnene i øynene, nesen, halsen, luftveiene og i lungene og kan føre til irritasjonshoste, åndenød, væskeansamling i lungene (lungeødem) og død. Symptomene øker i styrke med økende gasskonsentrasjon i innåndingsluften. Alvorlige symptomer kan oppstå mange timer etter at innånding av gassen har funnet sted. (Se svoveldioksid og nitrøse gasser.)

Gassforgiftning på grunn av etsende gasser forekommer i industrien spesielt i forbindelse med gasslekkasjer, og kan også forekomme i industriomgivelser etter store lekkasjer.

Kvelende gasser omfatter bl.a. karbonmonoksid (kullos, CO) og hydrogencyanid (blåsyre, HCN). Gassforgiftning på grunn av kvelende gasser skyldes at kroppens evne til å ta opp oksygen blir nedsatt, og det oppstår «indre kvelning». Gassforgiftning på grunn av kvelende gasser kan forekomme både i industrien og i det daglige liv.

Forskjellige gasser som metan, propan og karbondioksid, CO2, kan fortrenge oksygenet i luften og føre til alvorlige skader på grunn av oksygenmangel.

Når det gjelder behandling av pasienter med gassforgiftning, er regelen at de raskest mulig skal ut i frisk luft. Hvis åndedrettet er svakt eller opphørt, skal det settes i gang kunstig åndedrett, se førstehjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.