Gassforgiftning er forgiftning på grunn av innånding av forskjellige kjemiske forbindelser i gassform. Forgiftningen kan skyldes etsende og kvelende gasser.

Etsende gasser

Etsende gasser omfatter blant annet klor (Cl), svoveldioksid (SO2), ammoniakk (NH3) og nitrøse gasser (NOx). Disse gassene virker sterkt irriterende og etsende på slimhinnene i øynene, nesen, halsen, luftveiene og i lungene og kan føre til irritasjonshoste, åndenød, væskeansamling i lungene (lungeødem) og død. Symptomene øker i styrke med økende gasskonsentrasjon i innåndingsluften. Alvorlige symptomer kan oppstå mange timer etter at innånding av gassen har funnet sted.

Gassforgiftning på grunn av etsende gasser forekommer i industrien spesielt i forbindelse med gasslekkasjer, og kan også forekomme i industriomgivelser etter store lekkasjer.

Kvelende gasser

Kvelende gasser omfatter blant annet karbonmonoksid (kullos, CO) og blåsyre (hydrogencyanid, HCN). Gassforgiftning på grunn av kvelende gasser skyldes at kroppens evne til å ta opp oksygen blir nedsatt, og det oppstår «indre kvelning». Gassforgiftning på grunn av kvelende gasser kan forekomme både i industrien og i det daglige liv.

Forskjellige gasser som metan, propan og karbondioksid (CO2) kan fortrenge oksygenet i luften og føre til alvorlige skader på grunn av oksygenmangel.

Behandling

Når det gjelder behandling av pasienter med gassforgiftning er regelen at de raskest mulig skal ut i frisk luft. Hvis åndedrettet er svakt eller opphørt, skal det sikres frie luftveier settes i gang kunstig åndedrett. Se førstehjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg