Giftige gasser kan deles inn i etsende og kvelende gasser eller damper.

Etsende gasser virker spesielt på slimhinnene og lite eller overhodet ikke på huden. De virker på øynene og gir i første omgang tåreflod. De kan videre føre til nysing og hoste. Dette gjelder først og fremst for klor og svoveldioksid, som er vannløselige. Sprut av ammoniakk i øynene kan føre til varig øyeskade. Ammoniakk er sterkt basisk og trenger inn i øyet på samme måte som lut. Fosgen og nitrøse gasser er ikke vannløselige og fester seg ikke til de fuktige slimhinnene. De irriterer dermed heller ikke øynene eller de øvre luftveier så mye. Derfor kan man puste i seg store mengder uten at man merker det. Dette kan medføre store skader på lungene.

Kvelende gasser deles inn i to hovedgrupper:

  1. Den ene gruppen fremkaller såkalt ytre kvelning ved at gassene fortrenger luftens oksygen i lungene. Metan og propan virker på den måten.
  2. Den andre gruppen fremkaller indre kvelning, det vil si at gassene bindes til det røde blodfargestoffet, hemoglobin, slik at dette ikke kan ta opp oksygen på vanlig måte. Karbonmonoksid (kullos) og blåsyre hører til denne gruppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.