Ammoniakk, gassformig nitrogenhydrogenforbindelse (NH3) med stikkende lukt. En vanlig oppløsning av ammoniakk kalles ammoniakkvann eller salmiakkspiritus og er en base som virker etsende på slimhinnene. Til forbrukere fins ammoniakk blant annet i rengjøringsmidler og skal kun selges i barnesikre flasker, skal som andre giftige og etsende stoffer oppbevares utilgjengelig for barn.

Ammoniakk i konsentrasjoner over 3-5 % virker etsende på slimhinner, øyne og hud. Ved inntak kan svie i munn og svelg, brekninger, magevondt, diaré og etseskader inntre. Ammoniakkgass kan gi sterk irritasjon på slimhinner og øyne. Ved innpusting av høye konsentrasjoner og/eller langvarig eksponering er det risiko for pustevansker og lungebetennelse Lignende forgiftning kan oppstå ved lekkasjer fra ammoniakkbeholdere i kjøleanlegg og fabrikker.

Behandlingen ved inntak  av væske består i at man bør drikke rikelig med vann eller melk , i små porsjoner av gangen. Brekninger skal ikke framkalles. Ved innånding er det nødvendig med frisk luft og hvile. Kontakt lege eller sykehus ved alvorlige symptomer.

Ved hudkontakt fjernes tilsølte klær og det skylles øyeblikkelig og grundig med vann. Kontakt gjerne Giftinformasjonen. 

Ved sprut i øynene må det øyeblikkelig skyldes  med vann i minimum 15 min. Ved etseskade kontakt Giftinformasjonen eller lege/sykehus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. februar 2016 skrev Andreas Johannesen

Kjemisk er ammoniakk en svak base, da den bare protolyserer 1%. Hva menes da med at den er sterk?

26. april 2016 svarte Erik Andrew

Hei Andreas,

Takk for at du påpeker at ammoniakk ikke er en sterk base. Det er en base eller svak base og jeg skal sørge for å rette opp dette.

Takket være korrigerer fra slike som deg vil vi kunne sørge for at snl blir det kvalitetssikrete norske nettleksikon vi ønsker. Som du ser er det ikke jeg som har opprinnelig skrevet denne teksten. Jeg dekker primært akutte forgiftninger (akutt toksikologi) og ut fra dette perspektivet ser jeg at hele artikkelen fortjener en oppdatering. Jeg vil sørge for dette ved leilighet.

Erik Andrew

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.