Generaliserte anfall er epileptiske anfall som allerede i utgangspunktet omfatter begge hjernehalvdelene, uten at det er mulig å påvise noe fokalt utgangspunkt i hjernebarken.

Absenser

En karakteristisk anfallstype som særlig opptrer i skolealderen, er såkalte absensanfall (tidligere kalt petit mal-anfall). Absenser er anfall med hyppig tilbakevendende svekkelse av bevisstheten; de er oftest uten fall eller kramper. Det er karakteristisk at en skoleelev med denne tilstanden kan være mentalt fraværende i få sekunder uten at dette kan registreres på annen måte enn ved kortvarige hukommelsestap. Anfallene blir ofte borte i voksenalder.

Myoklone anfall

Ved myoklone anfall opptrer det symmetriske kortvarige rykninger i muskulaturen, vanligst i armene, og man kan da for eksempel miste ting man holder i hendene. Myoklone anfall sees ofte hos ungdommer. Anfallsformen kan være kombinert med absensanfall og med generaliserte krampeanfall.

Generalisert tonisk-klonisk anfall

Et generalisert tonisk-klonisk anfall (GTK) er den anfallstypen som de fleste vil forbinde med epilepsi, og utarter seg ofte dramatisk. Skader (spesielt hodeskade og brudd) kan forekomme i forbindelse med anfallet. Et GTK-anfall har flere faser:

Tonisk fase

Anfallet innledes vanligvis med plutselig bevissthetstap og tilstivning i hele kroppen. Pasienten kan utstøte en ulende lyd, før personen stopper å puste. Øynene er åpne og stirrende, og ansiktet kan bli blårødt. Pasienten vil kunne sikle; spyttet kan være blandet med luft, og eventuelt blod (fråde) hvis pasienten biter seg i tungen eller kinnet.

Klonisk fase

Etter 10–20 sekunder avløses tilstivningen av rytmiske krampetrekninger i armer og ben, personen puster voldsomt og får delvis tilbake hudfargen. Ufrivillig avgang av urin og unntaksvis av avføring kan forekomme. Rykningene avtar gradvis i frekvens og styrke, og anfallet i varer vanligvis i et par minutter.

Post-iktal fase

Når anfallet går over, er personen fullstendig avslappet, bevisstløs og oftest våt av svette. Noen pasienter kommer raskt til bevissthet, men mange klarner først etter en overgangsperiode (post-iktal fase) med tretthet, uklarhet, forvirring og muskelstølhet av noen minutters til timers varighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg