generaliserte anfall (epilepsi)

Artikkelstart

Generaliserte anfall er epileptiske anfall som allerede i utgangspunktet omfatter begge hjernehalvdelene, uten at det er mulig å påvise noe fokalt utgangspunkt i hjernebarken.

Absenser

En karakteristisk anfallstype som særlig opptrer i skolealderen, er såkalte absensanfall (tidligere kalt petit mal-anfall). Absenser er anfall med hyppig tilbakevendende svekkelse av bevisstheten; de er oftest uten fall eller kramper. Det er karakteristisk at en skoleelev med denne tilstanden kan være mentalt fraværende i få sekunder uten at dette kan registreres på annen måte enn ved kortvarige hukommelsestap. Anfallene blir ofte borte i voksenalder.

Myoklone anfall

Ved myoklone anfall opptrer det symmetriske kortvarige rykninger i muskulaturen, vanligst i armene, og man kan da for eksempel miste ting man holder i hendene. Myoklone anfall sees ofte hos ungdommer. Anfallsformen kan være kombinert med absensanfall og med generaliserte krampeanfall.

Generalisert tonisk-klonisk anfall

Et generalisert tonisk-klonisk anfall (GTK) er den anfallstypen som de fleste vil forbinde med epilepsi, og utarter seg ofte dramatisk. Skader (spesielt hodeskade og brudd) kan forekomme i forbindelse med anfallet. Et GTK-anfall har flere faser:

Tonisk fase

Anfallet innledes vanligvis med plutselig bevissthetstap og tilstivning i hele kroppen. Pasienten kan utstøte en ulende lyd, før personen stopper å puste. Øynene er åpne og stirrende, og ansiktet kan bli blårødt. Pasienten vil kunne sikle; spyttet kan være blandet med luft, og eventuelt blod (fråde) hvis pasienten biter seg i tungen eller kinnet.

Klonisk fase

Etter 10–20 sekunder avløses tilstivningen av rytmiske krampetrekninger i armer og ben, personen puster voldsomt og får delvis tilbake hudfargen. Ufrivillig avgang av urin og unntaksvis av avføring kan forekomme. Rykningene avtar gradvis i frekvens og styrke, og anfallet i varer vanligvis i et par minutter.

Post-iktal fase

Når anfallet går over, er personen fullstendig avslappet, bevisstløs og oftest våt av svette. Noen pasienter kommer raskt til bevissthet, men mange klarner først etter en overgangsperiode (post-iktal fase) med tretthet, uklarhet, forvirring og muskelstølhet av noen minutters til timers varighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg