Gerontopsykiatri er læren om psykiske lidelser hos eldre. Psykiske plager og lidelser hos eldre (over 65 år) kan være fortsettelse av en psykisk lidelse som har debutert i yngre alder, men kan også skyldes at alderen, med endring i yrkesmessig rolle og sosialt nettverk foruten legemlig sykdom, utløser en psykisk lidelse. I forhold til yngre mennesker vil eldre ofte ha mindre markante psykiske symptomer, og ofte kan psykiske problemer presenteres som uforklarlige legemlige symptomer. Dessuten er forekomst av psykisk og legemlig sykdom samtidig hyppigere i høyere alder. Utilstrekkelig ernæring kan også bidra til å øke risikoen for psykiske lidelser i eldre år, og bivirkning av legemidler kan fremtre som en psykisk lidelse.

Anslagsvis 10–15 prosent av personer over 65 år lider av depresjoner, og omtrent like mange lider av angst. Det anslås at 2–5 prosent har alkoholproblemer, og ulike grader av intellektuell svekkelse (demens) forekommer hos 9–15 prosent.

Behandlingen

Behandlingen av psykiske lidelser hos eldre er i prinsippet som for yngre, men man vil i større grad vektlegge et her-og-nå-perspektiv, personens innarbeidede livsmønster og et flergenerasjonsperspektiv.

Fremtidsperspektiver

Det har i Norge og andre vestlige land vært en økende forståelse av de spesielle forhold som gjør seg gjeldende ved psykiske problemer og lidelser hos eldre. Ved Universitetet i Oslo er det av disse grunner opprettet et eget professorat i gerontopsykiatri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg