Globuliner, fellesbetegnelse for alle andre plasmaproteiner enn albumin, det plasmaprotein vi har mest av. Proteinene i blodplasma utgjør ca. 7 % av vekten, og ca. halvparten er albumin. Den gamle inndelingen i albumin og globuliner bygde på en laboratoriemetode der proteiner ble felt ut av blodet ved en saltingsteknikk. På den tiden regnet man med at antallet globuliner var lavt, og man inndelte dem etter elektroforetisk vandringshastighet (dvs. etter elektrisk ladning) i α- (alfa-), β- (beta-) og γ-(gamma-)globulin. I dag vet vi at antallet proteiner som inngår i den gamle globulinbetegnelsen, er svært høyt. Her finnes bl.a. transportmolekyler for kobber, jern og for fettstoffer i blodet. Videre finnes det proteiner som har betydning for blodkoagulasjon, og de viktige immunglobulinene som er av sentral betydning for vår evne til å forsvare oss mot infeksjoner.

De fleste plasmaproteiner produseres i leveren, og molekylvekten varierer fra under hundre tusen til over en million. Plasmaproteinene er ikke bare viktige for transportfunksjoner, men tilfører blodplasma et osmotisk trykk som gjør at den riktige balanse opprettholdes mellom blodplasma og vevsvæske, slik at stoffutvekslingen mellom blod og vev løper normalt.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.