Blodårene til hodet
Arterier er røde, vener er blå.

Glomus caroticum er en ansamling av vegetative nerveceller i delingsstedet mellom de store halsarteriene arteria carotis interna og arteria carotis externa, i høyde med nedre kant av underkjeven. Cellene sitter samlet i det ytterste bindevevslaget (adventitia) i karveggen som her er utvidet (sinus caroticus), og hører til de såkalte ikke-kromaffine paraganglier som har utviklet seg fra det parasympatiske nervesystemet. Cellene er regnet som kjemoreseptorer som «leser» oksygen- og karbondioksidinnholdet samt pH-verdien og temperaturen i blodet, og bidrar til å styre kretsløpet ved å sende impulser til åndedrettssenteret i den forlengede marg.

Faktaboks

Uttale
glˈomus carˈoticum
Etymologi
latin glomus, ‘nøste’
Også kjent som

Arnolds ganglion

Stimulering av de parasympatiske nervefibrene ved forsiktig massasje av sinus caroticus (såkalt karotismassasje), kan bidra til å normalisere/dempe visse hjerterytmeforstyrrelser (tachykardi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg