halsarteriene

Arterier er røde, vener er blå.

Artikkelstart

Halsarteriene er de store, hudnære arterienehalsen.

Faktaboks

Også kjent som

arteriae carotides, karotidene, carotidene

Det største karet er arteria carotis communis, som på høyre side går av fra truncus brachiocephalicus, på venstre side fra aortabuen. I høyde med øvre skjoldbruskrand (tredje til fjerde halsvirvel) deler den seg i to: arteria carotis externa og arteria carotis interna. Her ligger glomus caroticum med kjemo- og pressoreseptorer samt flere ender fra nervus vagus, nervus glossopharyngeus, samt halssympatikus. Et slag mot dette stedet kan få alvorlige følger.

Arteria carotis externa følger et dypere løp litt fortil. Den forsyner de ytre delene av hodet, tinningen og ansiktet. Arteria carotis interna går mer i overflaten baktil. Den går gjennom et hull i skallens basis (canalis caroticus) og forsyner øyet samt basis av hjernen, hvor den løper sammen med den dype halsarterien (arteria vertebralis).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Alida Evjen

Hei!
Er det riktig at arteria carotis interna passerer gjennom foramen jugulare og ikke gjennom canalis caroticus? Er det ikke sinus sigmoideus som blir til vena jugularis interna i denne åpningen?
Mvh. Alida Evjen

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for kommentaren. Du har helt rett. Arteria carotis interna går gjennom canalis caroticus. Vena jugularis interna går gjennom foramen jugulare og blir til sinus sigmoideus. Teksten er rettet opp. Vennlig hilsen Halvard Hiis, lege og medisinsk redaktør i SNL

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg