Hjernenerver.

Hjernenerver. Den tiende hjernenerve, nervus vagus, og dens forgreninger

Av /Store medisinske leksikon ※.

Vagusstimulering er stimulering av vagusnerven, den tiende hjernenerven. Stimuleringen kan være med elektrisk strøm eller ved å trykke på den med hendene (manuell). Metodene kan brukes i behandling av noen typer epilepsi og noen former for hjerterytmeforstyrrelse.

Faktaboks

Uttale

v'agus-

Også kjent som

vagus nervestimulering, VNS

Elektrisk vagusstimulering

Vanligvis siktes det til elektrisk stimulering av vagusnerven. Metoden består i å legge elektroder rundt venstre vagusnerve i halsregionen. Elektrodene forbindes med en liten, tynn pacemakerlignende impulsgenerator (stimulator) som legges i fettvevet under huden på venstre del av brystkassen eller på magen. Impulsgeneratoren sender regelmessige og svake elektriske impulser til vagusnerven, som leder disse videre til hjernen. Inngrepet utføres ved nevrokirurgiske avdelinger.

Bruksområder

Vagusstimulering brukes først og fremst ved tilfeller av epilepsi som er vanskelig kontrollerbare med annen behandling, såkalt «behandlingsrefraktær epilepsi». Som regel er flere antiepileptika forsøkt uten at man oppnår anfallsfrihet eller anfallsreduksjon.

Effekten av elektrisk vagus-stimulering kommer langsomt over flere måneder. Omkring halvparten av pasientene opplever en tydelig reduksjon i anfallshyppighet, men fullstendig anfallsfrihet er likevel sjelden. De fleste må dermed fortsette med legemidler ved siden av.

Elektrisk vagusstimulering er også godkjent i Europa og USA for behandling av depresjoner som er vanskelige å behandle på andre måter, men metoden brukes likevel sjelden for denne indikasjonen.

Virkningsmekanisme

Den eksakte virkningsmekanismen er ikke kjent. Det antas at signaler som sendes til spesifikke områder av hjernen fra vagusnerven påvirker signaloverføringen mellom nervecellene.

Bivirkninger og komplikasjoner

Heshet og hoste under stimulering er de to vanligste bivirkningene, men disse blir vanligvis mindre uttalt over tid. Andre bivirkninger er tung pust, smerter i halsområdet og svelgvansker. Aktiviteten til pulsgeneratoren kan slås av og på ved hjelp av en liten håndholdt magnet. Batteritiden varierer mellom 3 og 10 år.

Manuell vagusstimulering

Vagusstimulering kan også skje ved hjelp av manuelt trykk på nervus vagus i halsregionen på høyre side. Trykket medfører at hjertet slår langsommere. Metoden brukes av og til i klinisk praksis for å redusere visse former for hjerterytmeforstyrrelse med rask hjerteaksjon (supraventrikulær takykardi).

Manuell vagusstimulering kalles også karotismassasje fordi trykkpunktet på nerven er der hvor man også finner halspulsåren (arteria carotis). Det frarådes at eldre personer får karotismassasje på grunn av risiko for komplikasjoner. Blant annet kan plakk fra aterosklerose i blodåreveggen løsne og det kan oppstå hjerneslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg