vagusstimulering

Vagusstimulering er stimulering av vagusnerven, den tiende hjernenerven. Stimuleringen kan være med elektrisk strøm eller ved å trykke på den med hendene (manuell). Metodene kan brukes i behandling av noen typer epilepsi og noen former for hjerterytmeforstyrrelse.

Faktaboks

Også kjent som

vagus nervestimulering, VNS. På engelsk vagus nerve stimulation

Elektrisk vagusstimulering

Vanligvis siktes det til elektrisk stimulering av nervus vagus. Metoden består i å legge elektroder rundt venstre vagusnerve i halsregionen. Elektrodene forbindes med en liten, tynn pacemakerlignende impulsgenerator (stimulator) som legges like under huden i øvre venstre del av brystkassen. Impulsgeneratoren sender regelmessige og svake elektriske impulser til vagusnerven, som leder disse videre til hjernen.

Bivirkninger og komplikasjoner

Heshet og hoste under stimulering er de to vanligste bivirkningene, men disse blir vanligvis mindre uttalt over tid. Andre bivirkninger er tung pust, smerter i halsområdet og svelgvansker. Aktiviteten til pulsgeneratoren kan slås av og på ved hjelp av en liten håndholdt magnet. Batteritiden varierer mellom 3 og 10 år.

Bruksområder

Vagusstimulering brukes først og fremst ved tilfeller av epilepsi som er vanskelig kontrollerbare (refraktære). Som regel er flere antiepileptika forsøkt uten at man oppnår anfallsfrihet eller -reduksjon. Effekten kommer langsomt over flere måneder. En betydelig andel av pasientene kan oppleve en reduksjon i anfallshyppighet, men fullstendig anfallsfrihet er svært sjelden. De fleste må fortsette med legemidler ved siden av. De fleste opplever behandlingen som nyttig.

Elektrisk vagusstimulering er også godkjent i Europa og USA for behandling av depresjoner som er vanskelige å behandle på andre måter, men metoden brukes sjelden for denne indikasjonen.

Virkningsmekanisme

Den eksakte virkningsmekanismen er ikke kjent. Det antas at signaler som sendes til spesifikke områder av hjernen fra vagusnerven påvirker signaloverføringen mellom nervecellene.

Manuell vagusstimulering

Vagusstimulering kan også skje ved hjelp av manuelt trykk på nervus vagus i halsregionen på høyre side. Trykket medfører at hjertet slår langsommere. Metoden brukes av og til i klinisk praksis for å redusere visse former for rask hjerteaksjon (supraventrikulær takykardi).

Manuell vagusstimulering kalles også carotismassasje fordi trykkpunktet på nerven er der hvor man også finner halspulsåren (carotis). Det frarådes at eldre personer får carotismassasje på grunn av risiko for komplikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg