Høydosebehandling i behandling av kreft er å gi meget høye doser av cellegift, og så sette inn spesifikke mottiltak for å hindre livstruende bivirkninger. Hensikten er å utrydde, eller drepe, flere kreftceller enn det man kan oppnå ved konvensjonell dosering.

En relativt enkel og velprøvet form er «høydose metotrexat», som benyttes særlig ved kreftformer hos barn og unge. Man gir meget høye doser av cellegiften metotrexat, etterfulgt av motgiften leukovorin før normalvevet skades vesentlig. Ved dette oppnås blant annet høyere konsentrasjon av cellegift inn i svulstvev og i sentralnervesystemet, hvor kreftceller ellers lett kan slippe unna giftvirkningen.

Andre metoder for høydosebehandling beror på at man først stimulerer pasientens stamceller i beinmargen til høy celledeling og til å svømme ut i perifert blod. Stamcellene kan så høstes og anrikes fra blodet og fryses ned. Det gis deretter cellegiftbehandling i så høye doser at pasienten ville ha stor risiko for å dø av beinmargssvikt, hvis ikke hans egne stamceller ble tint opp og satt inn i blodbanen like etter at cellegiften er ute av kroppen. Stamcellene vil slå seg ned i beinmargen og begynne å produsere blodceller igjen, hvis alt går etter planen. Pasienten kan imidlertid få livstruende bivirkninger fra tarm og andre organer, og er utsatt for infeksjoner og blødninger inntil blodbildet er normalisert.

Høydosebehandling med autolog stamcellestøtte gir bedret overlevelse ved enkelte former for og stadier av lymfekreft. Metoden er under klinisk utprøvning internasjonalt og ved norske universitetssykehus for enkelte andre kreftformer. Det er foreløpig uklart hvilken plass slik kostbar og risikabel behandling vil få innen kreftbehandlingen mer generelt. Entusiasmen er stort sett lavere nå (2006) enn tidligere, for de fleste kreftformer.

Les videre i Store medisinske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg