Metotreksat, legemiddel som hemmer celledeling (cytostatikum). Metotreksat er en syntetisk folsyreanalog, og klassifiseres derfor som en antimetabolitt (en kjemisk analog til normale metabolitter).

Folsyre (folinsyre) er et vitamin som er nødvendig for bl.a. syntesen av puriner og pyrimidiner som er byggesteiner for nukleinsyrene DNA og RNA. Metotreksat virker antagonistisk til folsyre og hemmer derved nukleinsyresyntesen, noe som igjen hemmer celledelingen (cytostatisk virkning).

Metotreksat brukes mye i behandling av kreft (bl.a. akutte leukemier) og autoimmune sykdommer. I kreftbehandling brukes ofte høydosebehandling hvor man tilsikter kraftig virkning på kreftcellene i løpet av ett til to døgn, og deretter gis folinsyre for å unngå toksiske virkninger på resten av kroppen, f.eks. benmargen. Dosen av folinsyre fastsettes ut fra konsentrasjon av metotreksat i blodet.

Ved leddgikt og autoimmune sykdommer brukes metotreksat i lav dosering en gang i uken, og det er da en betennelsesdempende virkning som tilsiktes. Effekten kommer etter 3–4 måneders behandling.

Det gis ofte folsyre i tillegg for å unngå folsyremangel. Behandling med metotreksat må følges nøye for å unngå toksisk skade på nyrer, lever og benmarg. Se også cytostatika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.