En ung dame står bøyd over en pappeske og tar seg til korsryggen. Ansiktet har grimaser som viser smerte.
Hekseskudd er plutselige smerter i korsryggen.
Hekseskudd
Av /Shutterstock.

Hekseskudd er en plutselige smerte i korsryggen som inntrer særlig etter tunge løft eller uhensiktsmessig anstrengelse av ryggmusklene.

I dag brukes oftere lumbago eller kink i ryggen som begrep.

Årsaker

Lumbago er smerter i korsryggen (lenderyggen) uten at en spesiell sykdom eller smerter fra nerverøttene foreligger. Lumbago omtales derfor også som uspesifikke ryggsmerter. Symptomene begynner oftest plutselig som såkalt «hekseskudd». Som en reaksjon strammer musklene seg.

Lignende symptomer kan oppstå ved akutt muskelrevmatisme, forandringer i ryggsøylens ledd og bånd, og ved diskusprolaps.

Lumbago utgjør 80 til 90 prosent av tilfellene med ryggsmerter. Lumbago skilles fra spesifikke ryggsmerter der en bakenforliggende sykdom påvises, og fra nerverotsmerter som omfatter isjias og spinal stenose.

Undersøkelser

Ved akutte ryggsmerter uten andre ledsagende symptomer behøves ingen videre undersøkelser. Smertene går som hovedregel over av seg selv i løpet av få dager.

Behandling

Behandlingen er ofte smertestillende og forsiktig bevegelse og øvelser. I tillegg vil dette gå over av seg selv i løpet av noen dager.

Kulturhistorie

Ordet hekseskudd kommer fra det tyske ordet hexenschuss og skyldes en eldre overtro og oppfatning av at smertene skyltes skudd fra en heks i nedre delen av ryggen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg