Kink er plutselig smerte og stivhet i et ledd, en sene eller en muskel. Kink er ofte ledsaget av ubehag og begrenset bevegelighet i det berørte området. Betegnelsen brukes ofte i forbindelse med akutte ryggsmerter, der den kalles hekseskudd eller lumbago, men kan også referere til kink i nakken (akutt torticollis) eller strekk.

Kink er en beskrivelse av symptomer, og ikke en diagnose i seg selv. Smerten kan ha ulike underliggende årsaker.

Årsaker

Kink kan oppstå som følge av en akutt bevegelse som medfører strekk eller vridning av et ledd, en sene eller en muskel. I nakken kan kink også oppstå uten en klar årsak, over natten. De nøyaktige årsakene til kink er ikke fullt ut forstått, men det antas at flere strukturer spiller en rolle. I rygg og nakke er leddene mellom virvlene, inkludert mellomvirvelskivene og sideleddene, sentrale. Smerter eller betennelse i disse strukturene kan få muskler i området til å stramme seg, noe som resulterer i stivhet og «låsning». Svake muskler og overbelastning kan øke risikoen for kink.

Symptomer

Kink kjennetegnes ved plutselig start av smerte og stivhet i det berørte området. I ryggen kan smerten føre til at man holder seg i en skjev stilling for å unngå bevegelse som forverrer ubehaget. Nakkekink kan også føre til at hodet holdes i en unormal stilling.

Diagnostikk

De fleste tilfeller av kink går over av seg selv i løpet av et par dager. Et vanlig forløp trenger derfor ikke nærmere utredning.

Uvanlige symptomer som bør vurderes nærmere omfatter intense smerter som ikke avtar, utstrålende smerte, krafttap eller nummenhet, for eksempel til en arm eller et ben. Feber forventes heller ikke relatert til kink. Legen vil ta en grundig sykehistorie og utføre en fysisk undersøkelse for å vurdere symptomene. I noen tilfeller kan ytterligere undersøkelser være nødvendige, for eksempel: nevrologisk undersøkelse for å sjekke for eventuelle nevrologiske avvik som kan forklare symptomene. Bildediagnostikk med røntgenbilder, MR-undersøkelser eller CT-skanner kan brukes for å utelukke brudd, skiveprolaps eller andre strukturelle skader. Blodprøver kan tas for å utelukke infeksjoner eller revmatiske tilstander.

Behandling

Behandlingen av kink avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og den underliggende årsaken. I milde tilfeller er det ofte tilstrekkelig med hvile og smertestillende midler som som ibuprofen eller paracetamol for å lindre symptomene. Varme og forsiktige tøyninger kan redusere muskelspenninger etter at den akutte smerten har avtatt. Noen kan ha behov for fysioterapi for å gjenopprette bevegeligheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg