histoner

Kromosomer. Oppbyggingen av kromatinstrukturen i et kromosom. DNA (A) kveiler seg rundt tallerkenformede plater av histoner (B), og disse kveiler seg igjen opp og utgjør de såkalte nukleosomene (C). Ytterligere oppkveiling fører til kromatinfibre (D) som sees i interfasen, og som etter videre kondensering sees som kromosom i metafasen (E).

Av /Store medisinske leksikon ※.
Sammenhengen mellom DNA og kromosom.
.

Artikkelstart

Histoner er en gruppe proteiner som finnes i cellekjernen bundet til DNA-et (cellens gener).

Faktaboks

Uttale
histˈoner

Funksjon

Histonene fungerer delvis ved å pakke inn og beskytte DNA-et mot mekanisk skade, og delvis ved å regulere aktiviteten av de enkelte genene.

For at alt DNA skal få plass inne i cellekjernen, må det pakkes og kondenseres. Kromosomområder som pakkes tett sammen ved hjelp av histoner kalles kondensert kromatin eller heterokromatin.

Oppbygning

Histoner er små proteiner som er rike på aminosyrene arginin og/eller lysin, noe som skaper en positiv ladning som fører til en ionebinding med det negativt ladde DNA-et. Områder av DNA-et som er pakket med histoner er lite tilgjengelige for avlesning av gener (transkripsjon).

Pakkingen av DNA-et starter med åtte histoner (to av hver av typene H2A, H2B, H3 og H4) som binder seg til og pakker seg rundt 146 basepar av DNA-tråden. Dette komplekset kalles et nukleosom. Nukleosomene knyttes videre sammen som «perler på en snor», som fortetter det pakkede DNA-et videre. Disse sammenfestede nukleosomene danner så en stor sløyfe, og DNA-et blir ytterligere kondensert.

Genregulering

En slik tett pakking av DNA-et har betydning for transkipsjonen av gener. Dette styres også av enzymer som modifiserer histonene ved å hekte på eller fjerne ulike kjemiske grupper (metyl-, acetyl-, ubikvitin-, sumoyl- eller fosfatgrupper). Disse ulike endringene regnes også som epigenetiske.

Et område i histonproteinene inneholder mange aminosyrer som lar seg endre ved slik påhekting av kjemiske grupper. Denne «histonhalen» ser ut til å ha stor betydning for genregulering.

Histonene har derfor betydning for celledifferensiering, det vil si utviklingen av kroppsceller (somatiske celler) med vidt forskjellige egenskaper (nerveceller, muskelceller og så videre). De ulike celletypene har mottatt de samme arveanleggene, men blir forskjellige fordi de bruker forskjellige utvalg av genene sine.

Aminosyrerekkefølgen i histoner som finnes hos ulike eukaryote organismer er svært lik mellom ulike organismer. For eksempel er det kun to aminosyrer som er forskjellig mellom erter og kyr. Dette tyder på at histoner har en grunnleggende funksjon i cellen, og at en endring i aminosyrerekkefølgen til histoner kan ha store konsekvenser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg