organdonasjon

Stiftelsen Organdonasjon har laget et kort man kan ha med seg i lommeboka, hvor det står at man ønsker å være donor.
Av .
Av .

Artikkelstart

Organdonasjon er donasjon av et friskt organ (hjerte, lunge, nyre, lever eller bukspyttkjertel) til en pasient som har en livstruende sykdom for transplantasjon.

Med unntak for nyrer fra levende giver, skaffes organer til veie ved donasjon fra personer som dør under omstendigheter som tillater organdonasjon, først og fremst ved spontane blødninger inni hodeskallen og andre hodeskader.

Krav for donasjon

Opphevet sirkulasjon i hjernen er et vilkår for organdonasjon i henhold til transplantasjonsloven. Opphevet sirkulasjon i hjernen undersøkes med en røntgenundersøkelse kalt cerebral angiografi. Denne undersøkelsen er invasiv og ressurskrevende. Norge er alene om dette kravet. Se dødskriterier.

Transplantasjonsloven har bestemmelser om på hvilke vilkår organer kan tas fra en avdød i sykehus til behandling av sykdom hos en annen. Organer kan ikke tas hvis avdøde eller dennes nærmeste pårørende har uttalt seg mot det, eller hvis inngrepet trolig vil stride mot deres livssyn.

Det er i prinsippet ingen aldersgrense for donasjon.

Donorsykehus

Norge har forholdsvis mange donorsykehus (26 i 2020), og disse sykehusene skal identifisere potensielle organgivere og forholde seg til deres pårørende. Hvert av disse sykehusene har en donoransvarlig lege. Denne ordningen er ment å fremme opplæring og holdningsarbeid blant medarbeidere ved donorsykehus, og på den måten øke tilbudet av organer.

Donorkort

Det kan være lang ventetid for organtransplantasjon, og enkelte dør mens de venter. Mangel på egnede organer er den viktigste begrensingen for organtransplantasjon. Stiftelsen Organdonasjon arbeider for å bedre tilgangen på organer for transplantasjon og har laget et donorkort hvor man kan informere om sitt standpunkt til donasjon mens man lever. Donorkort finnes på nettsidene til Stiftelsen Organdonasjon, på apoteker, bibliotek og legekontorer. Organdonorkortet finnes også som en app og det kan fylles ut i kjernejournalen. Donorkortet er til stor hjelp for pårørende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg