organdonasjon

Organdonasjon er donasjon av et friskt organ (hjerte, lunge, nyre, lever og bukspyttkjertel) til en pasient som har en livstruende sykdom for transplantasjon.

Med unntak for nyrer fra levende, beslektet giver, skaffes organer til veie ved donasjon fra personer som dør under omstendigheter som tillater organdonasjon, først og fremst ved spontane blødninger inni hodeskallen og andre hodeskader.

En røntgenundersøkelse som kan påvise opphevet sirkulasjon i hjernen, cerebral angiografi, er lovpålagt før organdonasjon kan finne sted i Norge. Denne undersøkelsen er invasiv og ressurskrevende. Norge er alene om dette kravet. Tilstanden er et vilkår for organdonasjon i henhold til Lov om transplantasjon, sykehusobduksjon og avgivelse av lik med mer av 9. februar 1973. Denne loven har bestemmelser om på hvilke vilkår organer kan tas fra avdød i sykehus til behandling av sykdom hos en annen. Organer kan ikke tas hvis avdøde eller hans nærmeste har uttalt seg mot det, eller hvis inngrepet trolig vil stride mot deres livssyn.

Norge har forholdsvis mange donorsykehus (26 i 2007), og disse sykehusene skal identifisere potensielle organgivere og forholde seg til deres pårørende. Hvert av disse sykehusene har en donoransvarlig lege. Denne ordningen er ment å fremme opplæring og holdningsarbeid blant medarbeidere ved donorsykehus, og på den måten øke tilbudet av organer.

Det kan være lang ventetid for organtransplantasjon, og enkelte dør mens de venter. Mangel på egnede organer er den viktigste begrensingen. Stiftelsen Organdonasjon arbeider for å bedre tilgangen på organer for transplantasjon og har laget et donorkort hvor man kan informere om sitt standpunkt til donasjon mens man lever. Dette vil være til stor hjelp for pårørende. Det er i prinsippet ingen aldersgrense for donasjon. Donorkort finnes på nettsidene til Stiftelsen Organdonasjon, på apotek, bibliotek og legekontorer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg