Hopperkne er en belastningsskade i senen foran i kneet (kneskålsenen). Hopperkne er relativt vanlig hos idrettsutøvere som hopper mye, for eksempel volleyball- og basketballspillere.

Faktaboks

Etymologi
oversatt fra engelsk jumper’s knee
Også kjent som

jumpers knee, patellar tendinopati

Årsak

Hopperkne oppstår som oftest over tid på grunn av gjentatt og langvarig belastning av kneskålsenen. Plagene kan også oppstå akutt etter et enkelt hopp, løft eller en enkelt landing. Årsaken til lidelsen er ukjent, men som oftest ser man degenerative seneforandringer.

Symptomer

Symptomene starter gjerne som smerter og stivhet etter trening, deretter smerter også i aktivitet. Tilstanden påvirker sjelden knefunksjonen, men er i hovedsak et smerteproblem.

Diagnose

Diagnosen stilles ut fra sykehistorien og klinisk undersøkelse. Ved undersøkelse er det typisk trykkømhet over seneutspringet fra kneskålen. MR og ultralydsundersøkelse kan benyttes for å få et inntrykk av skadens omfang.

Forebygging

Man kan forebygge hopperkne ved å unngå for rask endring og økning i treningsbelastningen av kenskålsenen. Et annet tiltak er regelmessig styrketrening av fremsiden av lårene, med spesiell oppmerksomhet på hopp- og løpeaktiviteter. I tillegg bør eventuell dårlig kontroll av hofte og kne avdekkes og forbedres, da dette kan øke belastningen på kneskålsenen og skaderisikoen.

Behandling

Styrketrening av fremsiden av lårene har god effekt på denne typen plager. I gjenopptreningen bør man avstå fra all aktivitet som gir smerter. Ved manglende bedring, kan kirurgi i enkelte tilfeller være aktuelt.

Prognose

Prognosen er god, men i enkelte tilfeller kan dette ta lang tid og hos noen blir problemet kronisk. Best prognose ses ved rask behandlingstart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg