Hopperkne er en belastningsskade i patella-senen (kneskålsenen) foran i kneet, også kalt patellar tendinopati. Hopperkne er relativt vanlig hos idrettsutøvere som hopper mye, for eksempel volleyball- og basketballspillere.  

Hopperkne oppstår som oftest gradvis over tid, på grunn av gjentatt og langvarig belastning av patellasenen, men plagene kan også oppstå akutt etter et enkelt hopp, løft eller en enkelt landing. Årsaken til lidelsen er ukjent, men som oftest ser man degenerative seneforandringer. 

Aktivitetsavhengige smerter lokalisert i patellasenen er typiske ved hopperkne. Symptomene starter gjerne som smerter og stivhet etter trening, deretter smerter også i aktivitet. Tilstanden påvirker sjelden knefunksjonen, men er i hovedsak et smerteproblem. 

Diagnosen stilles ut fra sykehistorien og klinisk undersøkelse, der typiske funn er trykkømhet over seneutspringet fra patella. MR og ultralydsundersøkelse kan benyttes for å få et inntrykk av skadens omfang. 

Man kan forebygge hopperkne ved å unngå for rask endring og økning i treningsbelastningen av patellasenen, i tillegg til å utføre regelmessig styrketrening av fremside lår. Vær spesielt oppmerksom på hopp- og løpeaktiviteter. I tillegg bør eventuell dårlig kontroll av hofte og kne avdekkes og forbedres, da dette kan øke belastningen på patellasenen og skaderisikoen.  

Styrketrening av fremside lår har god effekt på denne typen plager. I gjenopptreningsperioden bør man avstå fra all aktivitet som resulterer i smerter. Ved manglende bedring kan kirurgi i enkelte tilfeller være aktuelt. 

Prognosen er god, men i enkelte tilfeller kan dette ta lang tid og hos noen blir problemet kronisk. Best prognose ses ved rask behandlingstart. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.