hopperkne

Artikkelstart

Hopperkne er en belastningsskade i patella-senen (kneskålsenen) foran i kneet, også kalt patellar tendinopati. Hopperkne er relativt vanlig hos idrettsutøvere som hopper mye, for eksempel volleyball- og basketballspillere.

Faktaboks

Etymologi
engelsk jumper’s knee
Også kjent som

jumpers knee, patellar tendinopati

Årsak

Hopperkne oppstår som oftest over tid, på grunn av gjentatt og langvarig belastning av patellasenen, men plagene kan også oppstå akutt etter et enkelt hopp, løft eller en enkelt landing. Årsaken til lidelsen er ukjent, men som oftest ser man degenerative seneforandringer.

Symptomer

Aktivitetsavhengige smerter lokalisert i patellasenen er typiske ved hopperkne. Symptomene starter gjerne som smerter og stivhet etter trening, deretter smerter også i aktivitet. Tilstanden påvirker sjelden knefunksjonen, men er i hovedsak et smerteproblem.

Diagnose

Diagnosen stilles ut fra sykehistorien og klinisk undersøkelse, der typiske funn er trykkømhet over seneutspringet fra patella. MR og ultralydsundersøkelse kan benyttes for å få et inntrykk av skadens omfang.

Forebygging

Man kan forebygge hopperkne ved å unngå for rask endring og økning i treningsbelastningen av patellasenen, i tillegg til å utføre regelmessig styrketrening av fremsiden av lårene, med spesiell oppmerksomhet på hopp- og løpeaktiviteter. I tillegg bør eventuell dårlig kontroll av hofte og kne avdekkes og forbedres, da dette kan øke belastningen på patellasenen og skaderisikoen.

Behandling

Styrketrening av fremsiden av lårene har god effekt på denne typen plager. I gjenopptreningsperioden bør man avstå fra all aktivitet som resulterer i smerter. Ved manglende bedring kan kirurgi i enkelte tilfeller være aktuelt.

Behandlingsprognose

Prognosen er god, men i enkelte tilfeller kan dette ta lang tid og hos noen blir problemet kronisk. Best prognose ses ved rask behandlingstart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg