hornhinneerosjon

Artikkelstart

Hornhinneerosjon er en overflatisk skade av hornhinnen i form av avskrapning av deler av epitelet, for eksempel forårsaket av skrap fra barnefinger eller slag av kvist mot øyet.

Symptomer

Tilstanden gir et smertefullt rødt øye og lysskyhet inntil såret er grodd, noe som vanligvis skjer i løpet av et døgn hvis ikke erosjonen er meget stor.

Behandling

Skaden behandles med antibiotisk salve for å forebygge infeksjon i såret.

Residiverende hornhinneerosjon

Residiverende hornhinneerosjon er gjentatte tilfeller av hornhinneerosjon. Som regel oppstår den første erosjonen etter en skade, mens senere tilfeller oppstår tilsynelatende spontant, dog ofte idet man åpner øynene om morgenen. Man antar at årsaken er at epitelet ikke er blitt godt nok tilhelet etter den første skaden og/eller at hornhinnen er sykelig i utgangspunktet (hornhinnedystrofi) slik at epitelet, som kan henge litt i øyelokkene, rives av når man åpner øynene om morgenen.

Prognose

Tilstanden gir smerter og lysskyhet inntil skaden tilheles (i løpet av timer eller dager). Det finnes flere alternative behandlingsformer for å redusere risikoen for nye anfall, blant annet behandling med excimerlaser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg