Hornhinneerosjon er en overflatisk skade av hornhinnen i form av avskrapning av deler av cellelaget ytterst på hornhinnen (epitelet). Dette kan for eksempel skyldes skrap fra barnefinger eller slag av kvist mot øyet.

Symptomer

Tilstanden gir et smertefullt rødt øye og lysskyhet inntil såret er grodd. Som regel gror såret i løpet av et døgn hvis ikke erosjonen er veldig stor.

Behandling

Skaden behandles med antibiotikasalve for å forebygge infeksjon i såret.

Residiverende hornhinneerosjon

Residiverende hornhinneerosjon er gjentatte tilfeller av hornhinneerosjon. Som regel oppstår den første erosjonen etter en skade, mens senere tilfeller oppstår tilsynelatende spontant, men som regel skjer det når man åpner øynene om morgenen.

Man antar at årsaken er at epitelet ikke er blitt godt nok tilhelet etter den første skaden og/eller at hornhinnen er sykelig i utgangspunktet (hornhinnedystrofi) slik at epitelet, som kan henge litt i øyelokkene, rives av når man åpner øynene om morgenen.

Prognose

Tilstanden gir smerter og lysskyhet inntil skaden tilheles (i løpet av timer eller dager). Det finnes flere alternative behandlingsformer for å redusere risikoen for nye anfall, blant annet behandling med excimerlaser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg