Lysskyhet er ubehag eller direkte smerter i øynene når de utsettes for lys. Varierende grader av blending kan også forekomme.

Faktaboks

Også kjent som
fotofobi

Årsaker

Lysskyhet er et symptom ved flere sykdommer i øynene, blant annet ved betennelsestilstander i hornhinnen og regnbuehinnen. Spesielt kan smertene være sterke ved akutt regnbuehinnebetennelse, hvor smertene hovedsakelig skyldes sammentrekning i den betente muskulaturen i iris og i corpus ciliare når lys treffer øyet.

Ved uklarheter i hornhinnen og i øyets linse oppstår økt lysspredning. Dette gir samme type synsforstyrrelse som alle vil kunne oppleve i en bil med skitten frontrute når man i mørke møter biler med sterke frontlys. Da vil møtende billykter ikke sees som klart avgrensede punkter, men som et bredt lysende og uklart område uten skarp grense.

I forbindelse med migreneanfall kan mange pasienter merke uttalt lysskyhet, og lysskyhet kan også være et symptom ved hjernehinnebetennelse.

Blending

Blending i egentlig forstand innebærer at lyset som treffer øyet er så sterkt at det utløser en forbigående synsreduksjon, men dette medfører vanligvis ikke egentlig smerte. Betydelig lysskyhet i form av både ubehag og ekte blending også ved «normal» lysstyrke sees ved albinisme på grunn av manglende pigment i regnbuehinnen og i øyebunnen (netthinnen og årehinnen), og ved uvanlig stor pupill eller større regnbuehinnedefekter som gjør at det kommer unormalt mye lys inn til bakre øyeavsnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg