lysskyhet

Artikkelstart

Lysskyhet er ubehag eller direkte smerter i øynene når de utsettes for lys. Varierende grader av blending kan også forekomme.

Faktaboks

Også kjent som
fotofobi

Lysskyhet er et symptom ved flere sykdommer i øynene, blant annet ved betennelsestilstander i hornhinnen og regnbuehinnen. Spesielt kan smertene være sterke ved akutt regnbuehinnebetennelse, hvor smertene hovedsakelig skyldes sammentrekning i den betente muskulaturen i iris og i corpus ciliare når lys treffer øyet.

Ved uklarheter i hornhinnen og i øyets linse oppstår økt lysspredning. Dette gir samme type synsforstyrrelse som alle vil kunne oppleve i en bil med skitten frontrute når man i mørke møter biler med sterke frontlys. Da vil møtende billykter ikke sees som klart avgrensede punkter, men som et bredt lysende og uklart område uten skarp grense.

Blending i egentlig forstand innebærer at lyset som treffer øyet er så sterkt at det utløser en forbigående synsreduksjon, men dette medfører vanligvis ikke egentlig smerte. Betydelig lysskyhet i form av både ubehag og ekte blending også ved «normal» lysstyrke sees ved albinisme på grunn av manglende pigment i regnbuehinnen og i øyebunnen (netthinnen og årehinnen), og ved uvanlig stor pupill eller større regnbuehinnedefekter som gjør at det kommer unormalt mye lys inn til bakre øyeavsnitt.

Symptom ved andre tilstander

I forbindelse med migreneanfall kan mange pasienter merke uttalt lysskyhet, og lysskyhet kan også være et symptom ved hjernehinnebetennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg